Banca Mondiala: Economia Romaniei se va extinde cu 1,5% in 2012

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 15:45
1644 citiri
Banca Mondiala: Economia Romaniei se va extinde cu 1,5% in 2012

Banca Mondiala (BM) anticipeaza o crestere de 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) pentru Romania in acest an, in scadere fata de o estimarile din iunie 2011, cand era preconizata o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Institutia de la Washington estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,2% si urmeaza sa se extinda in 2012 cu 1,5%, in timp ce anul viitor ar trebui sa aduca rata de expansiune a PIB la 3%, potrivit raportului Perspective Economice Globale 2012.

Economia romaneasca a crescut, in trimestrul al treilea al anului trecut, cu 1,9% fata de trimestrul al doilea, respectiv cu 4,4% comparativ cu perioada corespunzatoare a lui 2010, in principal datorita evolutiei peste asteptari a sectorului agricol.

Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul anului, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2%.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru 2011, dar au redus semnificativ estimarea pentru acest an, la circa 2%.

"Regiunea (Europa si Asia Centrala) ar fi afectata in particular de deteriorarea activitatii in Uniunea Europeana, care cumpara mai mult de jumatate din exporturile din regiune".

"Printre tarile care vor suferi probabil cel mai mult in urma declinului cererii din UE se numara Romania, Lituania si Letonia, din cauza expunerii lor la Europa in general, dar si Albania, Macedonia si Bulgaria, care sunt dependente de economiile europene cel mai afectate de criza datoriilor de stat", se spune in raport.

O deteriorare semnificativa a activitatii economice in tarile dezvoltate din UE ar reduce de asemenea remiterile catre regiune.

"Nivelurile ridicate ale somajului au generat deja presiuni politice privind reducerea imigratiei in tarile cu venituri mari", avertizeaza BM.

Economia globala a intrat intr-o faza periculoasa, noteaza Banca Mondiala in raport.

"Temerile privind sustenabilitatea fiscala in tarile cu venituri mari au generat contagiune, care incetineste cresterea mondiala".

"Nervozitatea investitorilor s-a raspandit catre pietele de credit si de capital din tarile in curs de dezvoltare si chiar catre economiile centrale ale zonei euro. Pana acum, cel mai mare impact asupra activitatii economice a fost resimtit in Uniunea Europeana", constata institutia financiara.

#pib romania 2012, #economia romaneasca 2012 , #Banci internationale