Banca Mondiala: Europa, factor de risc pentru China

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 09:09
1455 citiri
Banca Mondiala: Europa, factor de risc pentru China

China va avea o rata de crestere economica de sub 8% anul viitor, marcata de criza datoriilor din Europa, dar si de mediul economic global extrem de slabit, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale prezentat, marti, de institutie.

Expansiunea economica zonei de est din Asia, aflata in dezvoltare, dar care exclude Japonia, Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore si India, se va micsora in 2012 pana la 7.8% , de la 8,2% inregistrat anul acesta, potrivit datelor din raportul semianual prezentat de BM si citat de Bloomberg.

Corectiile de pe piata imobiliara ar putea reprezenta un risc puternic pentru China anul viitor, insa, cu toate acestea, institutia prevede o crestere cu 8.4% a Produsului Intern Brut, care isi va pastra ritmul de crestere, in continutare.

Raportul semnaleaza ca Asia, care a scos lumea din criza anilor 2008-2009, ar putea, totusi sa reziste la o scadere a cererii pentru exporturile sale.

China este una dintre tari cu dobanzi-cheie foarte mari care ar trebui sa se concentreze asupra cheltuielilor de consum si asupra stimulilor fiscali, precum siguranta sociala si pensii.

"In mod evident regiunea este afectata de Europa, iar mediul economic global este foarte slabit", este de parere Bert Hofman, economist-sef la Banca Mondiala pentru regiunile Asia de Est si Pacific.

Acesta adauga ca, in acelasi timp, importurile in China rezista destul de bine, tara devenind tot mai mult o piata pentru bunurile de consum ale tarilor producatoare din regiune.

Tot problemele economice globale, a scaderii cererii la n ivel global care ar putea afecta exporturile Asiei, dar si a nesigurantei privind criza datoriilor din zona euro, au determinat o scadere puternica pe Bursele din Asia.

Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 0.7%, inregistrand cea de-a sasea zi de scadere la rand.

#Banca Mondiala raport China, #economie china, #criza europa , #Banci internationale