Banca Mondiala majoreaza imprumuturile acordate Europei de Est

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 20:13
1489 citiri
Banca Mondiala majoreaza imprumuturile acordate Europei de Est

Banca Mondiala a anuntat miercuri alocarea unor fonduri in valoare de 27 miliarde de dolari, in urmatorii doi ani, pentru statele din Europa de Est si Asia Centrala care sunt puternic afectate de criza datoriilor din zona euro, o crestere de 7 miliarde de euro fata de nivelul alocat in 2011.

Criza din zona euro afecteaza economiile emergente europene prin comert, finante si nivelul remitentelor muncitorilor care lucreaza in strainatate, ducand la o crestere economica mai lenta, se arata in declaratia Bancii Mondiale, transmite Reuters.

Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, sustine ca majorarea fondurilor este menita sa ajute tarile sa faca fata efectelor crizei.

"Desi efectele crizei din zona euro asupra celor mai mari economii din Europa Occidentala au avut parte de intreaga atentie pe plan mondial, criza afecteaza de asemenea oamenii din Europa emergenta, in special pe cei mai saraci din centrul si sud-estul Europei", afirma Zoellick.

Fondurile pentru 2012-2013 includ 16 miliarde de dolari in imprumuturi ale Bancii Mondiale, o crestere de 4 miliarde de dolari fata de 2011 iar IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, va furniza 10 miliarde de dolari, cu doua miliarde de dolari mai mult decat anul trecut.

Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor (MIGA), o divizie a Bancii Mondiale, va aloca inca un miliard de dolari

Banii vor merge catre finantarea reformelor structurale din sectorul privat precum si spre sprijinirea sectorului bancar si a retelelor de securitate sociala, a anuntat Banca Mondiala.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va lua in considerare achizitionarea unor participatii in mai multe banci din Europa emergenta daca actuala criza a datoriilor din zona euro se inrautateste, a afirmat marti Erik Berglof, economistul sef al BERD.

"Trebuie sa fim realisti, resursele institutiilor financiare internationale sunt mult mai constranse in acesta perioada. Suntem intr-o situatie de criza de cativa ani si nu este realist sa ne gandim la pachete financiare ample. Ajutorul va avea o tinta mult mai precisa, cum ar fi achizitionarea de actiuni. Exista o disponibilitate sa facem asta", a precizat economistul sef al BERD.

Marti, BERD a revizuit in scadere estimarile privind evolutia Europei emergente si a Asiei Centrale in 2012, la 3,1%

Potrivit celor mai noi prognoze ale BERD, economia zonei euro ar urma sa inregistreze o contractie de 0,5% in acest an, in conditiile in care anterior se astepta doar la o stagnare, ceea ce va conduce la o crestere a Produsului Intern Brut in Europa Centrala si tarile baltice de doar 1,4%, in loc de o crestere de 1,7% cat estima BERD in luna octombrie a anului trecut.

Potrivit BERD, turbulentele din zona euro reprezinta o provocare sistemica pentru Europa emergenta, avand in vedere gradul puternic de integrare a sectorului bancar din regiune cu bancile din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca mondiala, #majorare fonduri Europa Est, #Banca Mondiala fonduri, #imprumut Europa Est , #Banci internationale