Banca Nationala a Austriei: Bancile austriece au fost cumpatate in Europa de Est

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:31
1458 citiri
Banca Nationala a Austriei: Bancile austriece au fost cumpatate in Europa de Est

Comportamentul bancilor austriece pe piata est-europeana a fost unul responsabil si nu exista riscuri ascunse in activitatea de creditare a acestora, afirma Guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Claus Raidl.

Declaratia oficialului vine in contextul in care institutiile financiare austriece, precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, au devenit cei mai mari creditori in statele foste comuniste din Europa de Est, potrivit Agerpres.

"Nicio banca austriaca nu a acordat bani in mod iresponsabil. Avem unele probleme ca urmare a incetinirii economice, a creditelor in valuta si a situatiei politice din unele tari, astfel ca trebuie sa ne adaptam", a declarat marti, intr-un interviu, Raidl.

Anul trecut, Banca Nationala a Austriei a cerut bancilor austriece sa reduca creditarea in tarile din Est pana la nivelul depozitelor pe care le strang de pe pietele locale.

Agentia de rating Fitch a confirmat ieri ca bancile straine au redus 'moderat' finantarea catre subsidiarele lor din regiunea CEE dupa criza financiara din 2008.

Cu toate acestea, Raidl afirma ca nu ar dori ca bancile austriece sa intoarca spatele regiunii Europei de Est.

"Angajamentul si investitiile bancilor austriece in regiunea Europei Centrale si de Est este o poveste de succes daca luam in considerare perioada ultimilor zece ani", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.

Autoritatile de la Viena au trebuit sa nationalizeze Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, al treilea mare creditor din fosta Iugoslavie, in anul 2009, iar anul acesta o alta banca austriaca Oesterreichische Volksbanken AG a fost partial nationalizata.

Anterior, Volksbank si-a vandut operatiunile sale din Europa de Est catre grupul rus Sberbank, cu exceptia subsidiarei din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interventie Banca Austriei, #guvernator Banca Nationala Austria, #banci Austria Romania, #credite banci austriece , #Banci internationale