Banca Vaticanului si-a majorat de patru ori profitul net in 2012

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 10:37
990 citiri
Banca Vaticanului si-a majorat de patru ori profitul net in 2012
Sursa foto: Spiegel.de

Banca Vaticanului - Istituto per le Opere di Religione (IOR) - a inregistrat in 2012 un profit net de 86,6 milioane de euro, de patru ori mai mare decat cel din 2011, ceea ce i-a permis sa aduca o contributie de 54,7 milioane de euro la bugetul Sfantului Scaun, arata datele publicate marti de IOR, informeaza AFP.

Pentru prima data in istoria sa, Banca Vaticanului a publicat marti rezultatele sale anuale pe pagina sa de Internet, o etapa in politica de crestere a transparentei promovata de noul presedinte al institutiei, germanul Ernst von Freyberg, dupa ce in trecut IOR a fost acuzata de spalare de bani.

Potrivit unui comunicat de presa, anul trecut clientii au incredintat IOR fonduri in valoare de 6,3 miliarde de euro in timp ce IOR a acordat imprumuturi de 25,8 milioane de euro. De asemenea, raportul arata ca, in 2012, IOR detinea 41,3 milioane de euro in aur, metale si monede pretioase la care se adauga o companie imobiliara si de asemenea a primit sub forma de donatie doua proprietati imobiliare in valoare de 1,9 milioane de euro.

"Ramanem fideli angajamentului nostru de a garanta transparenta activitatilor noastre, raspunzand asteptarilor legitime ale bisericii catolice, ale autoritatilor Vaticanului si clientilor nostrii", a explicat Ernst von Freyberg. Pentru 2013 "ne asteptam la un an marcat de cheltuieli extraordinare legate de procesul de reforma si reorganizare precum si de efectele cresterii ratelor dobanzilor", a adaugat Ernst von Freyberg.

Istoria bancii

Banca Vaticanului a fost infiintata in 1942 de Papa Pius al XII-lea. IOR are 114 angajati care gestioneaza sistemul de pensii al Vaticanului in timp ce baza sa de clienti s-a redus de la 21.000 in 2011 la 18.900 in 2012 ca urmare a inchiderii conturilor inactive. Printre clientii IOR se numara ordinele religioase, birourile Vaticanului, ambasadele si angajatii lor, cardinalii, episcopii si preotii precum si ambasadele acreditate la Sfantul Scaun.

Autoritatile europene pentru combaterea spalarii banilor au descoperit ca IOR nu au reusit sa respecte standardele privind lupta impotriva infractiunilor financiare. In 2009, Banca Vaticanului a fost acuzata de spalare de bani, iar in 2010 procurorii italieni sustineau ca IOR a incalcat in mod deliberat legea italiana in privinta evaziunii fiscale, "cu scopul de a ascunde proprietatea, destinatia si originea capitalului".

Una dintre ultimele decizii luate de Benedict al XVI-lea, inainte de a renunta la pontificat, in luna februarie 2013, a fost numirea unui aristocrat german, Ernst von Freyberg, in functia de presedinte al Bancii Vaticanului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profit Banca Vaticanului, #transparenta Banca Vaticanului, #spalare bani Banca Vaticanului , #Banci internationale