Bancile au intrat din nou in dificultate: Rezultate financiare ingrijoratoare

Vineri, 11 Mai 2012, ora 13:01
2315 citiri
Bancile au intrat din nou in dificultate: Rezultate financiare ingrijoratoare

Repercusiunile crizei financiare si situatia sociala de la nivel mondial isi lasa amprenta pe sistemul bancar mondial. Unele dintre cele mai importante banci din lume si din Romania au raportat profituri in scadere cu pana la 75 de procente.

Incertitudinile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si fluctuatiile cursului valutar, cauzate de schimbarile guvernamentale, reprezinta o parte dintre motivele pe seama carora sunt puse rezultatele financiare slabe ale unor banci precum: Credit Agricole, Cyprus Bank Romania sau Unicredit Tiriac Bank.

Problema iesirii Greciei din zona euro este repusa in discutie pe masura ce cresc sansele ca un nou guvern grec al extremistilor de stanga care au anuntat ca vor refuza ajutorul primit din partea Troicai si implicit a masurilor de austeriate si a reformelor structurale.

Un astfel de scenariu ar putea fi dezastruos pentru sistemul financiar din intreaga lume. "In primul rand, ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale inapoi. Apoi, ar fi o criza de incredere foarte importanta si o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective", a declarat acum ceva timp

economistul Dragos Cabat, pentru Business24.

Piata bancara este puternic afectata si de tulburarile sociale din statele zonei euro, alegerile organizate in Franta sau schimbarea guvernului din Romania, reflectandu-se in evolutia cursului valutar.

Daca euro s-a depreciat pana la maximul ultimelor trei luni, dupa ce socialistul Francois Holland a fost ales presedinte al Frantei, moneda noastra nationala s-a depreciat pana la un nivel istoric de 4,4010 lei/euro, dupa inlocuirea guvernului Ungureanu.

Pe fondul ingrijorarilor legate de posibilele repercusiuni pe care anul electoral le poate avea asupra pietii bancare si sub amenintarea incertitudinii care planeaza asupra Greciei, bancile au raportat scaderi dramatice ale profitului.

Credit Agricole, profit in picaj

Banca franceza Credit Agricole a raportat o scadere de 75 de procente a profitului trimestrial, pusa pe seama achizitiei neinspirate de 940 milioane de euro, a Emporiki Bank, scrie CNBC.

Profitul net raportat in primul trimestru de catre reprezentantii celei de-a treia banci, ca marime, din Franta a scazut la 252 milioane de euro. Veniturile grupului au crescut cu 2,3% la 5,43 miliarde de euro, depasind estimarile specialistilor de 5,05 miliarde de euro.

Criza financiara din Grecia a dus la o scadere cu 20% a valorii actiunilor bancii. In plus, banca franceza a renuntat la peste 2.350 de angajati, in incercarea de a reduce costurile de functionare.

Cyprus Bank Romania, scadere dramatica a profiului in Romania

Profitul dupa taxe al Bank of Cyprus in Romania a scazut in primul trimestru cu 85,7%, ajungand la numai 300.000 de euro, de la 2,1 milioane de euro in urma cu un an. Provizioanele bancii in Romania au scazut usor, de la 2,1 milioane de euro la doua milioane de euro, se arata in raportul financiar al grupului.

Profitul inainte de provizioane s-a redus cu 46,8%, de la 4,7 milioane de euro la 2,5 milioane de euro, in timp ce veniturile nete din dobanzi au coborat cu 27,3%, la 4,8 milioane de euro.

La nivel de grup, Bank of Cyprus a avut un profit dupa taxe, dupa deducerea impactului detinerilor de obligatiuni guvernamentale elene, de 99 milioane de euro, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Excluzand acest impact, profitul dupa taxe a fost de 295 milioane euro.

Unicredit Tiriac Bank nu reuseste sa ocoleasca criza financiara

Unicredit Tiriac Bank a obtinut un profit net in scadere cu 26,6% in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada din 2010, ajungand la sase milioane de euro.

Raportul intre costuri si venituri s-a mentinut la 51%, pe cand activele bancii au fost la finalul lunii martie de 5,1 miliarde de euro, in crestere cu 17,5% fata de acceasi perioada a anului precedent.

Spania, preia fraiele grupului Bankia

Statul spaniol a preluat o participatie indirecta de 45% la Bankia in urma preluarii controlului asupra companiei-mama a bancii, BFA, prin conversia unui imprumut de 4,5 miliarde de euro acordat anterior, potrivit Mediafax.

Ministerul Economiei din Spania s-a angajat sa faca tot posibilul pentru a stabiliza Bankia, care are o expunere de peste 30 de miliarde de euro pe credite acordate constructorilor, precum si fata de active imobiliare preluate de la datornici. Potrivit asteptarilor, statul va asigura Bankia fonduri suplimentare de pana la zece miliarde de euro.

#faliment banci, #profit banci, #rezultate financiare banci Romania, #profit unicredit, #profit Credit Agricole , #Banci internationale