Bancile au pierdut controlul. Jocurile lor vor scoate oamenii in strada!

Joi, 19 Martie 2015, ora 17:25
7010 citiri
Bancile au pierdut controlul. Jocurile lor vor scoate oamenii in strada!
Foto: Russia Today

Dupa violentele de la Frankfurt, din fata Bancii Centrale Europene, de saptamana aceasta, o institutie financiara mondiala avertizeaza asupra riscurilor generate de politicile monetare practicate de bancile nationale din intreaga lume.

Banca Reglementelor Internationale (BIS) arata ca efectul scaderii dobanzilor de referinta se face simtit in economia reala si poate genera tensiuni sociale puternice.

Impreuna cu inflatia redusa, randamentele scazute ale obligatiunilor si dobanzilor de referinta pot impinge la limita stabilitatea economica si politica de pe mapamond, avertizeaza expertii BIS, citati de cotidianul The Telegraph.

Scenarii de neimaginat

Pentru specialistii BIS este evident ca trendul descendent al dobanzilor globale impinge tarile din toata lumea in teritorii neexplorate pana in prezent.

S-a ajuns deja la situatia in care datoria globala pe termen lung, in valoare de 2.400 de miliarde se tranzactioneaza in piata la randament negative, investitorii ajungand sa plateasca bani din buzunar pentru "privilegiul" de a imprumuta guvernele.

"Dupa cum piata ne demonstreaza pe zi ce trece, granitele inimaginabilului devin extreme de elastice", comenteaza Claudio Borio, seful departamentului Monetar-Economic din cadrul Bancii Reglementelor Internationale.

In prag de revolta

"Consecintele trebuie urmarite cu atentie, din moment ce repercusiunile se arata a fi semnificative", mai spune Borio.

Scaderea dobanzilor de referinta a generat deja cresterea deficitului in sistemele de pensii si pierderea profitului de catre bancile mici, dar poate starni adevarate revolte stradale, pe masura ce oamenii de rand vor vedea cum economiile lor se erodeaza peste noapte.

In ultimele 3 luni, peste 20 de banci centrale din lumea intreaga au recurs la relaxarea politicilor monetare.

Fenomenul este atat de acut incat pana si Fondul Monetar International a stabilit un plafon pentru dreptul de retragere a sumelor, folosindu-l pe post de moneda in relatiile internationale.

"In aceasta lume, relaxarea naste relaxare. Daca acest fenomen fara precedent continua, vom asista la testarea limitelor tehnice, economice, legale si politice", spune alarmat Claudio Borio.

Echilibrul este fragil

Bancilor le-a fost pana acum teama sa aplice dobanzi negative la depozitele persoanelor fizice, ca sa nu-si piarda clientii clientii. JP Morgan anunta abia in februarie ca va incepe sa taxeze clientii institutionali pentru depozitele constituite.

In Marea Britanie, inflatia coborata pana la amenintatorul nivel de 0,3% este considerata doar un fenomen temporar.

Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a admis intr-un interviu recent ca dobanda de referinta de 0,5% ar putea sa ramana la acest nivel pentru mult timp, daca pericolul deflatiei se accentueaza.

Minouche Shafik, viceguvernatorul Bancii Angliei pentru relatia cu bancile, a subliniat de asemenea, riscul de a trece la dobanzi negative afirmand ca specialistii institutiei urmaresc indeaproape evenimentele in derulare de pe alte piete.

Din punctul sau de vedere, riscul ar fi ca populatia si firmele sa revina la forma platilor in numerar, dar sunt destule motive de ingrijorare si cu privire la efectul pe care dobanzile negative le-ar avea asupra pietei financiare din Regatul Unit.

Schimbari in natura banilor

Martin Weale, membru al Comitetului de Politici Monetare al Bancii Angliei, afirma ca varianta trecerii la dobanzi negative a fost luata in calcul inca de la declansarea crizei datoriilor din zona euro, dar a fost amanata, pentru ca "ar fi semnalat o schimbare in natura banilor asa cum o cunoastem".

"Coborarea dobanzilor la nivel negativ ar fi determinat firmele sa tina banii in seifuri, in loc sa-i depoziteze in banci", afirma acesta.

Guvernatorul Carney sustine ca intre timp o parte din riscurile asociate cu dobanda negativa au fost reduse prin recapitalizarea bancilor.

Deflatia poate fi buna

O lucrare de analiza, la care Claudio Borio este co-autor, arata ca fenomenul deflatiei nu ar trebui privit neaparat ca o sperietoare economica, pentru ca are costuri economice mai reduse decat cele ale tinerii sub control a inflatiei.

Analiza efectuata de Borio si colegii sai arata ca, in ultimul secol, perioadele deflationiste au generat cresteri economice de 3,2% in 32 de economii, raportat la 2,7% in perioadele de crestere a preturilor.

Pentru oficialii Bancii Reglementelor Internationale, nici comparatia cu Marea Criza Economica din anii '30 nu sta in picioare.

"Dovezile istorice sugereaza ca Marea Criza a fost mai graba exceptia de la regula, decat regula", sustine Hyun Shin, seful departamentului de cercetare din cadrul BIS.

#avertisment Banca Reglamentelor Internationale, #pericol relaxare politici monetare, #politici monetare banci centrale , #Banci internationale