Bancile austriece au perspective de crestere in Europa Centrala si de Est

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:20
1236 citiri
Bancile austriece au perspective de crestere in Europa Centrala si de Est

Operatiunile bancilor austriece in Europa emergenta sunt, inainte de toate, pe piete stabile, cu perspective bune de crestere, a afirmat miercuri guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, minimalizand astfel decizia agentiei de evaluare financiara Moody's, care a revizuit in scadere ratingurile celor mai mari trei banci din Austria.

"Retrogradarea ar trebui vazuta in contextul reevaluarii intregului sector bancar european, in perspectiva crizei datoriilor din unele state. Aceasta decizie nu reprezinta o surpriza si nu ar trebui supraestimata", a precizat Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.

Ewald Nowotny a reafirmat ca autoritatile de supervizare bancara au luat deja masuri pentru limitarea riscurilor, de exemplu prin introducerea unui sistem de avertizare urgenta in cazul creditelor excesive.

Marti, Moody's a revizuit in scadere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu doua trepte, de la "A1" la "A3", iar perspectiva asociata este negativa, in timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la "A2" la "A3", de asemenea cu perspectiva negativa iar ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la "A1" la "A2", iar perspectiva asociata este stabila.

In cazul bancilor austriece, actiunile de rating vin ca urmare a vulnerabilitatilor cauzate de conditiile operationale din Europa Centrala si de Est si din Comunitatea Statelor Independente, apreciaza Moody's, care critica si capacitatea limitata de absorbtie a pierderilor de catre bancile germane si austriece.

Perspectiva negativa atribuita ratingului Erste reflecta, in opinia Moody's, franciza bancii mai putin diversificata in Europa Centrala si de Est, care face Erste mai vulnerabila la evolutiile negative din anumite state, cum ar fi conditiile operationale nesigure si dificile din Romania si Ungaria, unde Erste are operatiuni majore.

#banci austriece Europa Centrala, #banci austriece Europa Est , #Banci internationale