Bancile care au manipulat LIBOR ar putea fi amendate cu 22 mld. de dolari

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:20
1410 citiri
Bancile care au manipulat LIBOR ar putea fi amendate cu 22 mld. de dolari

Cele 12 banci globale asociate in mod public scandalului privind manipularea indicilor de dobanda ar putea plati amenzi si despagubiri de pana la 22 de miliarde de dolari, catre autoritati, investitori si alte institutii de credit, potrivit unei analize a Morgan Stanley.

Raportul, descris chiar de autorii lui drept "simplist", pleaca de la prezumptia ca 11 institutii financiare internationale vor fi sanctionate, asemenea Barclays, cu cate o amenda echivalenta cu 456 milioane de dolari.

Barclays a fost sanctionata de catre autoritatile din Marea Britanie si Statele Unite cu o amenda de 290 milioane lire sterline (456 milioane de dolari) pentru manipularea indicelui LIBOR (London Interbank Offered Rate), in functie de care se calculeaza dobanzile unor active de credit in valoare de 360.000 miliarde de dolari, de la derivate financiare complexe la imprumuturi catre companii si credite ipotecare.

Calculul exclude potentialele sanctiuni care ar putea rezulta din investigatiile autoritatilor pentru concurenta din Statele Unite si Uniunea Europeana, care ar putea rezulta in noi amenzi substantiale.

Comisia Europeana verifica daca bancile au participat la activitati de tip cartel pentru manipularea indicelui LIBOR, precum si a EURIBOR si TIBOR, alte masuratori similare pentru dobanzi in diverse valute. CE poate pedepsi companiile vinovate de implicarea in astfel de activitati cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri din cel mai recent an fiscal incheiat.

Analiza Morgan Stanley este cea mai detaliata pana in prezent privind potentialele consecinte ale scandalului international legat de manipularea dobanzilor de pe piata interbancara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#manipulare indice LIBOR, #banci manipulare LIBOR, #amenzi banci manipulare LIBOR, #manipulare indici bancari , #Banci internationale