Bancile centrale vor sa inlocuiasca Libor cu alte dobanzi

Luni, 18 Martie 2013, ora 15:18
1159 citiri
Bancile centrale vor sa inlocuiasca Libor cu alte dobanzi

Cele mai puternice banci centrale din lume cred ca dobanda Libor (a carei credibilitate a fost afectata de un scandal de manipulare) ar trebui inlocuita cu o serie de dobanzi calculate pe baza tranzactiilor reale efectuate pe piata de catre banci, a anuntat luni Banca Reglementarilor Internationale (BRI), denumita si banca centrala a bancilor centrale din intreaga lume.

Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) si UBS au fost amendate in ultimele 12 luni pentru manipularea dobanzi interbancare pe piata londoneza, Libor, pe care regulatorii doresc sa o reformeze. Aceasta dobanda, utilizata ca indicator de referinta pentru numeroase produse financiare, este stabilita de banci pe baza dobanzilor la care cred ca se vor putea imprumuta intre ele, transmite Reuters.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care in prezent ocupa pozitia de presedinte al BRI, a apreciat ca regimul de raportare nu mai poate fi lasat in exclusivitate in mainile bancilor private. "Este clar ca bancile centrale trebuie sa joace un rol important in sprijinirea dezvoltarii de rate alternative", a declarat King intr-un document care detaliaza rolul pe care ar putea sa-l joace bancile centrale in alegerea dobanzilor de referinta.

Potrivit raportului elaborat de BRI, exista o cerere mare pentru utilizarea datelor rezultate in urma tranzactiilor la stabilirea dobanzilor de referinta. In acest sens, bancile centrale pot promova dobanzi alternative cum sunt dobanzile overnight sau indexul swap-urilor "overnight".

Totusi, unele organisme de reglementare atrag atentia asupra unei tranzitii rapide la dobanzilor rezultate de pe urma tranzactiilor de pe piata, avand in vedere volumul urias al contractelor care utilizeaza in continuare Libor.

Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume.

#scandal Libor, #dobanzi piata bancara, #reforma Libor, #regularizare piata bancara , #Banci internationale