Bancile din Rusia vor sa dea imprumuturi dupa legea islamica sharia

Luni, 09 Februarie 2015, ora 12:05
6787 citiri
Bancile din Rusia vor sa dea imprumuturi dupa legea islamica sharia
Foto: Cyprus Mail

Bancherii moscoviti fac pasi tot mai mari spre adoptarea produselor financiare islamice, in incercarea disperata de a oferi noi surse de finantare firmelor locale.

Absenta unui cadrul legislativ clar, care sa stipuleze modul in care pot fi emise acestea pe piata din Rusia, precum si sanctiunile economice impuse de Occident fac ca procesul sa se deruleze cu incetineala.

Chiar si asa, existenta in Rusia a 20 de milioane de musulmani ii face pe bancheri sa fie increzatori in derularea acestui plan, informeaza agentia Reuters.

In cautarea expertilor

Instrumentele financiare islamice au prins deja teren si in alte economii. Marea Britanie si Africa de Sud sunt doar doua dintre statele in care bancile au emis sukuk-uri (obligatiuni islamice) in cursul anului trecut.

Blocada economica impusa de Statele Unite si Uniunea Europeana ar putea duce la crearea unei relatii directe intre sistemul bancar rusesc si bancile din Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est, zone in care produsele financiare supuse legii islamice sharia sunt in mare voga.

Bancherii rusi par sa fie insa in cautarea unui sistem propriu, altoit pe modelul bancar islamic, solicitand expertiza tehnica din partea finantistilor din lumea araba.

Banca de Dezvoltare a Rusiei, Vnesheconombank, cu capital integral de stat, este una din institutiile care cauta experti in produse financiare islamice din Orientul Mijlociu, a confirmat un purtator de cuvant al institutiei.

"Banca si-a stabilit ca obiectiv diversificarea instrumentelor financiare, printre acestea aflandu-se si produsele financiare islamice".

VTB Bank, a doua banca mare a Rusiei si una dintre institutiile supuse sanctiunilor occidentale, recunoaste ca este interesata de emiterea unui set de instrumente financiare de acest tip pentru o parte dintre clientii sai, desi problema tratamentului contabil pe aceste instrumente ramane in continuare deschisa.

"Ramane o chestiune curenta pentru noi, in special prin prisma interesului major pe care il reprezinta pietele asiatice", au mentionat reprezentantii VTB Bank.

Afaceri evaluate conform Coranului

La sfarsitul anului trecut, oficiali din partea Bancii Industriale din Moscova, VEB, SME Bank si ai Fondului de Investitii Directe din Rusia au participat la un schimb de experienta sustinut de expertii in instrumente financiare islamice din zona Golfului Persic.

In aceeasi perioada, Agentia Nationala de Rating din Moscova semna un perteneriat cu Agentia Islamica de Rating International din Bahrain pentru expertizarea produselor financiare islamice.

Acest lucru permite o evaluarea de conformitate cu cerintele sharia (codul etic al Islamului) pentru diferite produse financiare, incluzand si obligatiunile de stat, a mentionat Agentia Nationala de Rating a Rusiei.

Mai multe companii din Daghestan si Ingusetia au primit in trecut finantare in urma acestor ratinguri

Lipsa legislatiei, impediment major

In pietele din Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est, atat emitentii, cat si investitorii interesati de instrumentele financiare islamice au in spate o legislatie bine definita care asigura reducerea riscurilor si costurilor pentru ambele categorii.

In octombrie, Asociatia Bancilor din Rusia a solicitat bancii centrale adaptarea legislatiei curente la cerintele sistemului bancar islamic printr-o lege federala cu caracter special. "Solicitarea a fost luata in considerare, dar munca evolueaza destul de incet. Nu este clar cand va fi gata noul pachet de legi", a explicat un reprezentant al Bancii Centrale a Rusiei.

Rusia poate cauta modele si in Azerbaijan, Kirghistan sau Kazahstan, trei tari ex-sovietice care si-au modificat legislatia bancara pentru a intra in piata produselor financiare islamice.

De altfel, AK BARS Bank, o banca din Kazan, a strans din piata 160 de milioane de dolari prin intermediul a doua serii de credite sindicalizate de tip islamic si este pe punctul de a recurge la aceeasi metoda pentru a treia oara.

"Vom continua sa ne dezvoltam oferta de finantare in acest domeniu", explica Elina Khayrullina, reprezentantul bancii din Kazan. Din punctul ei de vedere, obligatiunile de tip islamic (sukuk) vor putea fi emise de guvernele locale si de companiile majore in functie de nivelul lor de referinta regional sau national.

O operatiune de acest fel a fost initiata in 2011 de guvernarea locala din Tatarstan, dar nu s-a concretizat nici pana in prezent.

#Rusia sukuk, #Rusia obligatiuni islamice, #instrumente financiare islamice , #Banci internationale