Bancile elvetiene ar putea pierde plati de 522 milioane de dolari in urma acordului cu Marea Britanie

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 12:54
1639 citiri
Bancile elvetiene ar putea pierde plati de 522 milioane de dolari in urma acordului cu Marea Britanie

Credit Suisse Group AG si alte banci elvetiene ar putea pierde aproape toti cei 500 milioane de franci elvetieni (522 milioane de dolari) reprezentand platile garantate pe care le-au achitat Guvernului Marii Britanii ca parte a acordului de combatere a evaziunii fiscale incheiat intre cele doua tari, a anuntat vineri Asociatia bancherilor elvetieni.

Plata, facuta in urma incheierii acordului dintre Elvetia si Marea Britanie in octombrie 2011, acopera esecul clientilor bancilor de a anunta sumele de bani nedeclarate in trecut. Avand mai putine active britanice netaxate in Elvetia decat s-au asteptat, bancile ar putea sa nu fie despagubite de clientii lor din Marea Britanie, apreciaza Asociatia bancherilor elvetieni, transmit Bloomberg si Reuters.

Elvetia si Marea Britanie au ajuns la un acord de combatere a evaziunii fiscale, in octombrie 2011, prin care economiile nedeclarate ale cetatenilor britanici bogati detinute in bancile elvetiene vor fi taxate cu 21% si viitoarele castiguri de capital cu 41%, in schimbul prezervarii anonimatului lor. Ca parte a acordului, bancile din Elvetia au facut o plata initiala de 500 milioane de franci elvetieni.

Asociatia bancherilor elvetieni a explicat ca unele banci elvetiene au aratat ca exista mai putine active britanice netaxate in Elvetia decat s-au asteptat iar multi clienti britanici nu se supun reglementarilor din regatul Unit deoarece sunt rezidenti in Elvetia.

Multi clienti au optat pentru publicarea voluntara a activelor lor, ceea ce inseamna ca vor plati direct taxele Guvernului Marii Britanii. "De aceea nu poate fi exclusa posibilitatea ca bancile sa nu recupereze nimic din cei 500 milioane de franci elvetieni reprezentand platile garantate pe care le-au achitat Guvernului Marii Britanii", considera Asociatia bancherilor elvetieni.

Vineri, Credit Suisse AG, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat ca se asteapta la un impact negativ dupa taxe de maxim 90 milioane de franci elvetieni care ar putea aparea in rezultatele sale financiare din trimestrul doi. Grupul UBS AG nu a comentat informatia.

#secret bancar elvetia, #evaziune fiscala banci elvetia, #pierderi banci Elvetia, #evaziune fiscala internationala , #Banci internationale