Bancile europene ascund profituri de miliarde de euro in paradisuri fiscale iar acasa se plang ca nu au bani - raport

Marti, 28 Martie 2017, ora 13:42
5345 citiri
Bancile europene ascund profituri de miliarde de euro in paradisuri fiscale iar acasa se plang ca nu au bani - raport
Foto: Guide Frankfurt

Par fragile in fata unei noi crize financiare, dar realitatea tinde sa fie cu totul alta. In 2015, cele mai mari banci din Europa au reusit sa depoziteze profituri de 25 de miliarde de euro in conturile subsidiarelor din mai multe paradisuri fiscale.

Informatia apare in cel mai nou recent raport Oxfam, citat de Bloomberg, 20 dintre marile institutii de credit din UE fiind supuse analizei efectuate de expertii ONG-ului britanic.

Primele 20 de banci europene nu au platit niciun eurocent impozit pe aproximativ 383 de milioane de euro profit, banii fiind plasati in 7 paradisuri fiscale din toata lumea, in vreme ce sucursalele lor din Luxemburg au raportat, tot in 2015, un profit de 4,9 miliarde de euro, mai mult decat cel obtinut in Marea Britanie, Suedia sau Germania, arata raportul.

Sucursalele deschise in tari cu un nivel de impozitare redus tind sa fie de doua ori mai profitabile decat orice alta subsidiara a bancilor, iar productivitatea angajatilor tinde sa fie de 4 ori mai mare, acestia generand profituri de 171.000 euro per angajat, comparativ cu media de 45.000 euro inregistrata pe alte piete cu o politica fiscala normala, dupa cum constata analistii Oxfam si Fair Finance Guide International.

Transferul profiturilor se face pe diverse canale, destinatiile alese de bancheri fiind deja celebrele paradisuri din Insulele Bermude, Cayman ori din Irlanda.

Practica este una des folosita de marile corporatii, expertii OCDE reclamand faptul ca firmele folosesc aceasta metoda pentru a beneficia de avantajele unui sistem de taxare redusa pe piete unde nu au in realitate o activitate economica sustinuta.

Tot OCDE a pus la punct un proiect care ar urma sa reduca dimensiunea acestui fenomen, efectul resimtit de bugetele statelor pagubite fiind estimate la 218 miliarde euro annual.

"Guvernele trebuie sa adopte noi legi pentru a bloca bancile si alte mari companii din actiunea de a plasa profitul in diverse paradisuri fiscale.

Noile legi de crestere a transparentei in UE ne ajuta sa vedem cum marile institutii de credit din Europa au rezolvat problema impozitarii", a explicat Manon Ambry, consultant pentru politici fiscale din partea Oxfam.

Organizatia sustine ca profituri de 628 de milioane de euro au fost directionate de banci in paradisuri fiscale unde sucursalele lor nu au nici macar un angajat.

Astfel, BNP Paribas a raportat in 2015 un profit de 134 d milioane de euro in Insulele Cayman, desi sucursala bancii de acolo nu are niciun angajat.

Un alt exemplu este cel al Deutsche Bank, care a raportat pierderi in tara de origine si profituri de 1,9 miliarde de dolari in tarile cu o politica fiscala avantajoasa.

In 2016, scandalul Panama Papers a scos la iveala o intreaga increngatura globala creata de institutiile de credit cu scopul de a-si ajuta clientii sa evite plata impozitelor pe diverse piete. HSBC si UBS Group s-au dovedit cele mai active banci in dosirea averilor clientilor in diverse paradisuri fiscale.

Dezvaluirile au fortat mai multe guverne sa promita angajamente ferme in vederea eradicarii evaziunii fiscale si a fenomenului de spalare de bani.

#taxe impozite banci, #banci ue, #evaziune fiscala, #paradisuri fiscale , #Banci internationale