Bancile italiene, obligate sa-si majoreze provizioanele pentru creditele neperformante

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 13:19
1313 citiri
Bancile italiene, obligate sa-si majoreze provizioanele pentru creditele neperformante

Bancile italiene se confrunta cu dificultati legate de majorarea capitalului deoarece turbulentele cauzate de criza datoriilor din Europa si de a treia recesiune a tarii din ultimii zece ani le forteaza sa-si majoreze provizioanele pentru creditele neperformante, se arata intr-o analiza a Bloomberg.

Creditele neperformante ale persoanelor fizice si juridice din Italia au totalizat 109 miliarde de euro (138 miliarde de dolari) in aprilie, o crestere de 15% fata de perioada similara din 2011, conform datelor publicate de Banca Centrala a Italiei.

Pierderile din deprecierea imprumuturilor, excluzand deprecierile de active, au urcat la 58 de miliarde de euro, de la 50 miliarde de euro. "Calitatea activelor si nivelul ridicat al creditelor neperformante sunt problemele majore cu care se confrunta bancile italiene, in special deoarece nivelul capitalului si generarea interna a capitalului nu furnizeaza suficient capital tampon. Economia este deja fragila si cu certitudine nu circula creditele", a explicat Francesca Tondi, analist al Morgan Stanley.

Economia Italiei se va contracta cu 1,45 anul acesta

Comisia Europeana a estimat ca economia Italiei ar urma sa inregistreze anul acesta un declin de 1,4%. Recesiunea reduce capacitatea de a achita credite a celor care s-au imprumutat la banci, fortand creditorii sa majoreze provizionele, ceea ce le scade profitabilitatea.

Conform analizei Morgan Stanley, bancile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 42 miliarde de euro pentru a-si majora rezervele necesare pentru creditele neperformante.

Actiunile bancilor italiene au scazut la bursa de la Milano in ultima perioada

In ultimele saptamani, actiunile bancilor italiene au scazut la bursa de la Milano, din cauza temerilor investitorilor ca Italia ar putea fi urmatoarea victima a crizei datoriilor din zona euro.

Obligatiunile guvernamentale italiene detinute de bancile din Italia au crescut cu o treime, la 295 miliarde de euro, la sfarsitul lunii aprilie, comparativ cu noiembrie, facand creditorii mult mai dependenti de soliditatea financiara a guvernului.

Costurile de creditare ale Italiei cresc in continuare, dupa ce Maria Fekter, ministrul austriac de finante, a afirmat recent ca Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenta financiara.

Randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Italiei cu maturitatea la 10 ani au depasit luna acesta 6%, nivel considerat nesustenabil pe termen lung, din cauza temerilor referitoare la adancirea crizei datoriilor din zona euro.

Intesa Sanpaolo a fost fortata sa inregistreze provizioane pentru creditele neperformante de 970 milioane de euro in primele trei luni din acest an, o crestere de 43% fata de anul trecut, din cauza deteriorarii calitatii creditarii in Italia, in urma recesiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci Italia credite, #banci Italia credite neperformante, #provizioane credite neperformante Italia, #italia economie , #Banci internationale