Bancile italiene pica sub secera Moody's

Marti, 15 Mai 2012, ora 09:31
1463 citiri
Bancile italiene pica sub secera Moody's

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat luni ca a coborat, cu una pana la patru trepte, ratingurile a 26 de banci italiene, actiunea afectand inclusiv primele doua mari banci din pensinsula UniCredit si Intesa Sanpaolo.

In plus, Moody's a subliniat ca perspectiva asociata este una 'negativa', ceea ce inseamna ca noi retrogradari sunt posibile.

Ratingul UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a fost coborat cu o treapta pana la 'A3', la fel ca si ratingul Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana. In schimb, pentru Banca Monte dei Paschi di Siena (BMDP), a treia mare banca italiana, ratingul a fost redus cu doua trepte pana la 'Baa3'.

In total, Moody's a coborat cu o treapta ratingurile pentru datoriile si depozitele a 10 banci italiene, cu doua trepte pentru alte opt banci, cu trei trepte pentru alte sase banci si cu patru trepte pentru doua banci.

Moody's a explicat ca decizia sa reflecta situatia slaba a economiei italiene. 'In prezent, ratingurile bancilor italiene sunt unele din cele mai scazute din randul statelor europene avansate, reflectand vulnerabilitatea acestor banci la contextul economic nefavorabil din Italia si Europa', a explicat Moody's intr-un comunicat.

Agentia a explicat ca Italia a revenit in recesiune la inceputul lui 2012 si nu exista semne clare de revenire. In plus, masurile de austeritate ale guvernului de la Roma precum si alte reforme au redus cererea economica pe termen scurt si au provocat o noua crestere a creditelor cu probleme, in special in randul companiilor si intreprinderilor mici. De asemenea, Moody's este preocupata de accesul restrans la finantarea de pe piata, care daca va persista, va pune presiuni suplimentare asupra bancilor italiene pentru a-si reduce activele.

In luna februarie a acestui an, Moody's a anuntat ca intentioneaza sa retrogradeze calificativele a 114 banci europene din cauza crizei din zona euro si separat a retrogradat ratingurile suverane ale mai multor state de pe continent. Moody's anticipeaza ca va finaliza evaluarile pana la sfarsitul lunii iunie.

In Romania, UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, cu peste 3.900 sucursale. De asemenea, Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara a Grupului Intesa Sanpaolo.

#banci Italia rating Moody, #banci Italia probleme, #recesiune Italia banci , #Banci internationale