Bancile spaniole isi revin pe bursa, dupa socul Bankia

Vineri, 18 Mai 2012, ora 19:59
1458 citiri
Bancile spaniole isi revin pe bursa, dupa socul Bankia

Actiunile Bankia, a patra mare banca din Spania, au crescut vineri cu 26% la bursa de la Madrid, chiar daca agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat retrogradarea pe termen lung a 16 banci spaniole, transmite AFP.

La doar o zi dupa ce actiunile Bankia au scazut cu peste 10%, la 1,49 euro, in urma unui articol din publicatia spaniola "El Mundo" care sustine ca in ultima saptamana clientii bancii au retras din conturi peste un miliard de euro, bancile spaniole si-au revenit la bursa.

Indicele Ibex 35 al bursei de la Madrid inregistra vineri dimineata un declin de peste 2%, dar apoi s-a redresat, datorita bancilor, afisand o crestere de 0,94%, la 6.599,40 puncte.

Actiunile Bankia au urcat cu 25,88%, la 1,79 euro, recuperand partial pierderile din ultimele zile.

Actiunile Santander, cea mai mare banca din zona euro, au crescut cu 3,8%, la 4,614 euro iar actiunile rivalei BBVA au urcat cu 4,76%, la 4,994 euro.

Fernando Jimenez Latorre, secretar in Ministerul Economiei din Spania, a afirmat joi ca nu a existat o retragere masiva a fondurilor din depozitele Bankia. Banca a fost nationalizata saptamana trecuta de guvernul spaniol, pentru a sprijini sectorul bancar grav afectat de criza si pentru a incerca sa convinga investitorii ca tara nu va avea nevoie de asistenta financiara, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei. Conform acordului, fondurile de 4,5 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari) primiti de Bankia SA de la statul spaniol in 2010 si 2011 vor fi convertiti in actiuni ale bancii.

#actiuni banci spaniole bursa, #crestere actiuni banci spaniole , #Banci internationale