BCE ar putea avea dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro

Miercuri, 01 August 2012, ora 17:40
1486 citiri
BCE ar putea avea dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea primi autoritatea de a inchide bancile cu probleme din zona euro, planul fiind dezbatut intens de BCE, Comisia Europeana si statele membre.

Planul prevede, de asemenea, ca BCE sa aiba competente asupra intregului sector bancar al zonei euro si nu doar pentru cele mai mari 25 de institutii de credit din zona euro, cum se anticipa anterior, au declarat surse europene pentru cotidianul The Guardian.

"Niciuna din problemele pe care le-am avut in trecut nu a fost legata de cele mai mari 25 de banci. Ar trebui sa fie vizate toate bancile. Cu cat sunt mai mici bancile, cu atat mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european.

Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancara cu puteri sporite este o componenta esentiala a constructiei unei uniuni bancare in UE sau zona euro, care ar permite tarilor sa formeze un front comun in lupta impotriva crizei datoriilor, considera specialistii din domeniu.

Planul urmeaza sa fie finalizat de executivul european in urmatoarele saptamani. Un anunt oficial privind implementarea acestuia va fi facut in luna septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CE inchidere banci europene, #uniune bancara europeana, #banci zona euro, #criza datorii zona euro, #BCE drept inchidere banci , #Banci internationale