BCE ar putea reduce dobanda de referinta

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 16:48
1355 citiri
BCE ar putea reduce dobanda de referinta

Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a declarat vineri ca banca are capacitatea de a reduce dobanda de referinta daca economia zonei euro continua sa se deterioreze si ar putea chiar sa reduca la zero dobanda la depozite.

Miercuri, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 1%, cel mai scazut nivel din istoria institutiei. BCE nu a coborat niciodata dobanda de referinta sub nivelul de 1%.

"Avem la dispozitie atat masuri de politica monetara cat si instrumente de lichiditate", a declarat vineri Ewald Nowotny, care este si guvernator al Bancii Nationale a Austriei.

Intrebat care sunt sansele pentru o reducere de dobanda la reuniunea de luna viitoare, Nowotny a spus: "nu ne pre-angajam niciodata cu privire la dobanzi, dar vedem riscuri sporite la adresa cresterii. Daca aceste riscuri se vor materializa am putea fi nevoiti sa actionam".

De asemenea, Ewald Nowotny a devenit primul oficial de la BCE care a sugerat ca banca ar putea fi dispusa in prezent sa reduca la nivelul zero dobanda pentru sumele pe care bancile le depun la BCE, o idee respinsa pana acum de BCE. "Imi pot imagina o dobanda zero la depozite", a spus Ewald Nowotny.

In prezent dobanda la depozitele constituite de banci la BCE este de 0,25% in timp ce dobanda overnight este de 0,3%. Prin reducerea la zero BCE ar ieftini si mai mult finantarea pentru banci, lucru care s-ar resimti si asupra consumatorilor si firmelor.

In schimb, Ewald Nowotny a minimalizat sansele pentru ca BCE sa demareze o noua runda de achizitii de obligatiuni guvernamentale sau un nou val de credite ieftine pe trei ani. "In prezent nu vad nicio perspectiva pentru o reluare a programului de achizitii de bonduri (SMP) sau a operatiunilor de refinantare pe termen lung (LTRO)", a spus Ewald Nowotny.

#BCE dobanda referinta, #BCE economie zona euro, #BCE reducere dobanda referinta , #Banci internationale