BCE mentine dobanda cheie la minimul record de 0,75%

Joi, 07 Februarie 2013, ora 16:16
1476 citiri
BCE mentine dobanda cheie la minimul record de 0,75%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,75%, unde se afla de la mijlocul anului trecut, decizia fiind anticipata de analisti.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0,00%", se arata intr-un comunicat al BCE.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine incepand cu 15:30 (ora Romaniei), o conferinta de presa, care va fi urmarita cu atentie de investitori si analisti, interesati sa afle pozitia bancii in privinta aprecierii recente a euro, evolutie care ameninta recuperarea economica in Europa.

Comparativ cu inceputul lunii ianuarie, cand Draghi s-a aratat increzator in perspectivele economice si a semnalat ca partea cea mai dificila a crizei s-a incheiat, euro s-a apreciat la maximul a 14 luni fata de dolar. Bancile comerciale au alimentat aceasta apreciere inapoind BCE o parte mai mare a imprumuturilor primite prin operatiunile de urgenta pentru suplimentarea lichiditatii.

Evolutia euro ameninta sa stopeze recuperarea economica in Europa inainte chiar ca aceasta sa fi inceput. In contextul politicilor monetare mai relaxate din SUA si Japonia, care depreciaza dolarul si yenul, BCE s-ar putea afla in curand sub presiune pentru a intra in "razboiul valutelor", afirma economistii.

"Economia zonei euro are nevoie de aprecierea euro asa cum are nevoie de un glont in cap. Daca interventia verbala nu limiteaza ascensiunea euro, banca centrala ar putea, eventual, lua din nou in calcul reduceri ale dobanzilor", a declarat Nick Kounis, sef al diviziei de cercetare macro la ABN Amro Amsterdam.

BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice.

#BCE dobanda cheie, #BCE dobanda politica monetara, #bce criza zona euro , #Banci internationale