BCE si Fed: Bancile vor lua credite cu 0,5% mai ieftine in dolari

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 19:11
1570 citiri
BCE si Fed: Bancile vor lua credite cu 0,5% mai ieftine in dolari

Marile banci centrale din intreaga lume au ajuns, miercuri, la un acord prin care bancile vor putea lua credite in dolari mai ieftine, incepand de luni. Banca Centrala Europeana, Rezerva Federala din SUA, Banca Angliei, alaturi de bancile centrale din Canada, Japonia si Elvetia au participat la o actiune coordonata pentru a indeparta presiunea care apasa pe sistemul financiar global.

Prin acest acord, se reduce costul creditelor pe termen scurt in dolari acordate bancilor cu jumatate de punct procentual, noua rata fiind aplicata in toate operatiunile bancilor centrale, din 5 decembrie, potrivit CNBC.

Odata cu raspandirea crizei datoriilor suverane din Europa, sistemul financiar global a inceput sa dea semne ca ar intra din nou intr-o situatie asemanatoare cu cea din 2008, dupa colapsul bancii americane de investitii Lehman Brothers. Astfel, bancile centrale din intreaga lume au incercat sa actioneze, marcate de teama ca unul sau mai multe guverne europene ar putea intra in falient.

Perspectiva acestei posibilitati a sporit temerile unui soc asupra sistemului financiar global, care ar putea conduce la pierderi majore pentru banci, la o recesiune in SUA sau Europa, dar si o impiedicare a creditarii.

"Actiunea de miercuri are ca scop usurarea situatiei de pe pietele financiare si, in consecinta, minimalizarea efectelor pe care aceste dificultati financiare l-ar avea asupra furnizarii de credite catre gospodarii si companii. Speram, astfel, sa contribuim la inflorirea activitatii economice", sustin bancile, intr-o declaratie comuna de presa, citata de CNN Money.

Bancile care nu tin de SUA au nevoie de dolari pentru a-si asigura fonduri pentru operatiunile lor cu SUA, dar si pentru a acorda imprumuturi in dolari pentru companiile care au nevoie de moneda americana.

Intr-adevar, dolarul este moneda cea mai utilizata in rezervele bancilor centrale si este utilizata la nivel global in tranzactii si comert.

"In mod evident, aceste miscari sunt menite sa sporeasca fluxul de lichiditati in moneda americana catre bancile europene, care se zbat sa atraga fonduri pe termen scurt, tocmai din cauza dubiilor privind expunerea pe care o au pe datoriile suverane europene", a declarat Paul Ashworth, economist sef la Capital Economics din SUA.

El explica, insa, si faptul ca aceasta miscare nu expune Fed la niciun risc. "BCE este institutia care face, de fapt, imprumuturile catre aceste banci, asa ca Fed nu risca nicio pierdere, daca o banca europeana intra in faliment", explica el.

Miscarea a generat reactii pozitive pe burse

Dupa aflarea vestilor, indicele DAX al Germaniei se tranzactiona cu o crestere de 4,7 procente, indicele CAC al Frantei urca pana la 4,1 procente, iar contractele futures Dow din New York se aflau in crestere cu 2,2%.

In plus, moneda euro a crescut cu 1,4 procente pana la 1,35 dolari, iar pretul petrolului in SUA a crescut cu 1,50, pana la 101,29 de dolari/baril.

Pretul petrolului a crescut, dupa anuntul bancilor

In tranzactia de dupa-amiaza, livrarile pentru luna ianuarie de petrol au crescut cu 1,37 dolari, pana la 101,14 dolari/baril in tranzactia electronica de la New York Mercantile Exchange.

Dupa anuntul BCE, insa, valoarea petrolului a crescut pana la 101,64 dolari, potrivit The Washington Post.

Cresterea vine dupa ce marti, contractele futures crescusera deja cu 1,50 dolari, pana la 99,79 dolari/baril.

In Londra, petrolul Brent se tranzactiona in crestere cu 69 de centi, pana la 111,51 dolai/baril pe piata ICE Futures.

#acord BCE Fed, #credite dolari ieftine, #sistem financiar global , #Banci internationale