BCE: Vom face orice e nevoie pentru protejarea monedei euro

Joi, 26 Iulie 2012, ora 14:58
1561 citiri
BCE: Vom face orice e nevoie pentru protejarea monedei euro

Trei cuvinte ale presedintelui BCE au fost de ajuns ca sa produca o apreciere a majoritatii indicilor principali de pe bursele europene.

"Vom face tot ce e nevoie", a spus Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, despre salvarea monedei euro. Imediat, bursele s-au apreciat, iar moneda europeana a crescut fata de principalele valute, citeaza Financial Times.

Dolarul s-a depreciat cu 0,8% fata de euro, iar costul de imprumut al SUA si al Germaniei a scazut cu cateva puncte de baza.

"In limita mandatului nostru, BCE este gata sa faca orice este necesar pentru protejarea monedei euro. Si credeti-ma, va fi de ajuns", a spus Draghi, in timpul unei conferinte. BCE isi asuma astfel un rol important in lupta impotriva crizei datoriilor suverane care a cuprins numeroase state de pe continent. Presiunea la care este supusa conducere bancii pentru a adopta o atitudine mai activa a atins noi valori dupa ce situatia din Spania s-a inrautatit. Economia spaniola este destul de mare incat ar putea sa nu existe destui bani pentru a o salva, mai ales in conditiile in care suma totala din cuferele Mecanismului de Stabilitate Europeana, care va fi activat in aceasta toamna, va fi de doar 500 de miliarde de euro.

In ciuda evenimentelor din ultimele luni, Draghi a tinut totusi sa laude progresele extraordinare ale liderilor europeni, dar a mentionat inca o data ca nu este in atributiile bancii sa actioneze in locul acestora.

Mai mult, Mario Draghi a mai spus si ca institutia ar putea interveni pe piata in vederea reducerii costurilor de imprumut ale unor state care se confrunta cu probleme majore la finantarea din piata.

"In masura in care nivelul costurilor de imprumut afecteaza functionarea canalelor de transmisie a politicii monetare, intra in mandatul nostru", a spus el. O serie de masuri in acest sens ar putea usura presiunea asupra pietelor si a stetelor europene. Reactia investitorilor la declaratiile lui Draghi a fost imediata.

Afirmatiile presedintelui BCE au influentat pozitiv bursele europene, iar euro s-a apreciat cu circa 1% fata de dolar, pana la 1,227 dolari.

Comentariile lui Draghi vin in contextul cererilor Spaniei ca BCE sa faca mai mult pentru a lupta impotriva incertitudinilor de pe piata financiara, dupa ce randamentele obligatiunilor guvernului de la Madrid au atins noi recorduri in aceasta saptamana. Randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a coborat dupa declaratiile lui Draghi, cu 0,14 puncte, la 7,24%. Si randamentul obligatiunilor pe doi ani a coborat cu 61 puncte procentuale, pana la 5,81%, dupa ce miercuri atinsese 7,15%.

In acelasi timp, si costul de imprumut al Italiei a scazut, randamentul obligatiunilor pe zece ani coborand cu 36 puncte de baza, pana la 6,09%.

#BCE reducere costuri imprumut, #BCE protejare moneda euro, #BCE criza datorii , #Banci internationale