BEI vrea sa reduca volumul imprumuturilor pentru a-si pastra soliditatea financiara

Joi, 16 Februarie 2012, ora 18:02
1881 citiri
BEI vrea sa reduca volumul imprumuturilor pentru a-si pastra soliditatea financiara

Banca Europeana de Investitii (BEI), institutia de finantare pe termen lung a Uniunii Europene, intentioneaza sa reduca volumul imprumuturilor pe care le acorda, pentru a-si pastra soliditatea financiara, a declarat joi noul presedinte al institutiei, Werner Hoyer.

"Trebuie sa reducem volumul imprumuturilor pentru a proteja soliditatea financiara a bancii", a explicat Hoyer la prezentarea rezultatelor financiare ale BEI pentru 2011.

Banca a obtinut anul trecut un profit net de 2,3 miliarde de euro, in crestere de la 2,1 miliarde de euro in 2010.

Anul trecut, BEI a acordat imprumuturi de 61 de miliarde de euro, in aproape 70 de tari, 54 de miliarde de euro fiind destinate unor proiecte din UE, iar 7 miliarde de euro in afara Uniunii, in principal in tari care vor sa adere sau state vecine din est si sud.

Institutia financiara intentioneaza ca volumul imprumuturilor sa fie redus progresiv, iar pentru acest an este prevazuta o suma totala de 50 de miliarde de euro.

Intrebat daca BEI ar putea participa la recapitalizarea unor banci, pentru a le ajuta sa depaseasca criza datoriilor suverane, Hoyer a spus ca ideea a fost analizata dar respinsa clar de catre actionari (cele 27 de state membre ale UE), intrucat nu acesta este rolul Bancii Europene de Investitii, si nici cel de a participa la planurile de salvare a unor state.

In pofida crizei din Grecia, BEI a acordat imprumuturi de 2 miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte din aceasta tara, "un volum senzational", a subliniat Hoyer, care spera la un nivel similar pentru acest an.

#banca europeana investitii, #Banca Europeana Investitii reduce imprumuturi , #Banci internationale