BM isi desemneaza presedintele. Cine este favoritul?

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 16:40
1576 citiri
BM isi desemneaza presedintele. Cine este favoritul?

Conducerea Bancii Mondiale (BM) se reuneste luni la Washington pentru desemnarea noului presedinte al institutiei financiare, iar americanul de origine sud-coreeana Jim Yong Kim este favorit.

Kim, in varsta de 52 de ani, este medic, antropolog si presedinte al Universitatii Dartmouth din New Hampshire. El este este concurat de ministrul nigerian de Finante, Ngozi Okonjo-Iweala, de 59 de ani.

Consiliul de administratie al Bancii Mondiale este format din 25 de membri care reprezinta tari sau grupuri de state. Decizia trebuie luata prin consens, in principiu fara vot.

Mandatul actualului presedinte al BM, americanul Robert Zoellick, se incheie pe 30 iunie.

Kim pare sa aiba succesul asigurat, avand in vedere ca beneficiaza deja de sustinerea Statelor Unite, Japoniei, Canadei, Rusiei si foarte probabil a tarilor europene.

De la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International a existat consensul ca presedintia BM sa revina Statelor Unite, iar functia de director general al FMI unui european.

Okonjo-Iweala, primul candidat non-american la presedintia BM, incearca sa conteste aceasta traditie.

In opinia sa, americanii si europenii "au responsabilitatea sa nu mai perpetueze un sistem a carui vechime a depasit 60 de ani".

Okonjo-Iweala este populara in randul functionarilor Bancii Mondiale, unde a avut o cariera de 25 de ani, intercalata cu functii ministeriale in Nigeria.

In perioada 2007-2011, Okonjo-Iweala a ocupat functia de director general la Banca Mondiala

"Inainte, cand exista un singur candidat, decizia depindea in proportie de 99% de alegerea facuta de presedintele SUA, si 1% de meritele candidatului. Acum, existenta mai multor candidati face va meritele conteaza mai mult, dar nu hotarator", a declarat economistul Uri Dadush, fost angajat al BM.

Kim era mai putin cunoscut, inclusiv in propria sa tara, inainte de a fi nominalizat de presedintele Barach Obama.

El se bucura de sustinerea celor care militeaza pentru drepturile bolnavilor, dar va trebui sa depaseasca scepticismul economistilor si al corporatistilor, care ii reproseaza lipsa de experienta financiara si diplomatica.

Kim si-a consacrat cariera, in mare parte, cercetarilor in domeniul tuberculozei si SIDA. Este co-fondator al asociatiei Partners in Health, care ofera tratamente si mijloace de prevenire a imbolnavirilor populatiei defavorizate din tarile sarace. El a lucrat apoi la Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar in 2009 a devenit presedinte al al Universitatii Dartmouth din New Hampshire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Banca Mondiala presedinte, #candidat presedintia Banca Mondiala, #presedinte desemnat Banca Mondiala , #Banci internationale