Brexitul e aici. Unde vor migra bancile din Londra?

Marti, 21 Martie 2017, ora 12:36
10150 citiri
Brexitul e aici. Unde vor migra bancile din Londra?
Foto: caef.org.uk

Inca dinaintea referendumului care a stabilit iesirea Marii Britanii din UE, bancile internationale prezente in Londra si-au facut planuri de rezerva privind reducerea operatiunilor derulate in regat, in vederea asigurarii accesului la piata unica europeana.

Acum, dupa ca guvernul Theresa May a anuntat 29 martie ca data sigura pentru invocarea articolului 50, migratia bancilor din Londra nu mai este decat o chestiune de timp, remarca Bloomberg. Iar acestea par sa-si fi indreptat atentia cu preponderenta spre doua orase europene care au sansa de a evolua ca importanta in randul centrelor financiare globale.

Estimarile analistilor think tank-ului Bruegel arata ca institutiile financiare ar putea muta din Londra active ale clientilor de peste 1.800 miliarde euro, periclitand astfel 10.000 de slujbe in sectorul bancar si alte 20.000 in cel al serviciilor financiare.

Inca din a doua jumatate a anului trecut, diverse metropole europene au incercat sa isi puna in valoare atuurile in fata marilor banci internatioanle pentru a suplini rolul Londrei pe piata financiara din regiune.

Paris, Amsterdan, Frankfurt sau Dublin au derulat adevarate campanii de atragere a bancilor pregatite de relocare, insa doar ultimele doua par sa se bucure de un succes real in randul companiilor financiare prezente in capitala Marii Britanii.

O evaluare facuta de Bloomberg in randul executivilor care au cunostinta de planurile de rezerva creionate de aproape un an de institutiile financiare din City arata ca cele doua centre financiare sunt preferate prin prisma unor avantaje certe puse la dispozitia bancilor.

Astfel, Dublinul beneficiaza de o legislatie asemanatoare celei din Marea Britanie, fiind si singurul centru financiar european de limba engleza. In acelasi timp, Frankfurtul este atractiv prin prisma existentei in oras a Bursei, Bancii Centrale Europene si a altor colosi din sectorul financiar, cum ar fi Deutsche Bank si BaFin.

Printre institutiile financiare care prefera sa pastreze aparenta functionarii in mediul legislative si lingvistic anglo-saxon se numara Bank of America, care a ales deja Dublin drept viitoare resedinta pentru sediul din care va coordona pe piata europeana.

In acelasi timp, o parte din joburile existente acum in cadrul sucursalei din Londra vor fi relocate si in alte orase europene, Frankfurt, Madrid, Luxemburg si Amsterdam, dupa cum admite Nikolaus Naerger, reprezentantul bancii in relatia cu corporatiile pentru zona Germania-Elvetia-Austria.

Standard Chartered, Credit Suisse, Bank of China si Barclays sunt alte banci care dau semne ca sunt tentate sa se indrepte spre Irlanda in cazul relocarii.

Pe de alta parte, Goldman Sachs si Citigroup prefera avantajele oferite de ecosistemul financiar existent deja in Frankfurt.

UBS, care ar urma sa mute 1500 de joburi din Marea Britanie pe continent, oscileaza inca intre Frankfurt si Madrid, dupa cum a admis in ianuarie Andrea Orcel, directorul grupului financiar.

HSBC ar putea sa aleaga Parisul in locul cetoasei Londre, grupul financiar avand avantajul de a detine deja o subsidiara in capitala Frantei.

In randul nehotaratilor se numara mai ales companiile financiare cu capital japonez, asa cum sunt Mizuho si Daiwa, ai caror lideri privesc inca nehotarati la ofertele prezentate de Dublin si Frankfurt.

Pe de alta parte gigantul Mitsubishi UFJ a decis deja sa isi extinda spatiul de birouri detinut in Amsterdam, in vreme ce Sumimoto Mitsui pare sa fi ajuns la un acord cu oficialii irlandezi in ceea ce priveste mutarea operatiunilor in Dublin.

Deschiderea portii de iesire a Marii Britanii din UE presupune o perioada de negocieri de 2 ani, timp in care banciile prezente in Londra vor trebui sa-si puna in practica planurile de rezerva pentru pastrarea accesului pe piata unica europeana.

Acest lucru nu inseamna automat retragerea integrala din Regatul Unit, redimensionarea operatiunilor pastrate in insula depinzand foarte mult si de eventualele acorduri comerciale pe care Marea Britanie va reusi sa le negocieze in viitor cu alte state.

#banci internationale, #migratie banci Londra, #brexit, #relocare servicii financiare UE, #centre financiare UE , #Banci internationale