Cat de putred este sistemul financiar mondial? HSBC intra pe lista scandalurilor

Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:29
1775 citiri
Cat de putred este sistemul financiar mondial? HSBC intra pe lista scandalurilor

Desi bancile europene sunt in centrul atentiei autoritatilor locale, care fac tot posibilul pentru a le salva, alte institutii financiare demonstreaza lumii ca poate atitudinea tarilor nordice, care spun ca bancile sa fie lasate sa dea faliment, e cea corecta.

In ultima perioada, din ce in ce mai multe probleme si scandaluri in care sunt implicate banci ies la iveala. Cea mai recenta este HSBC, cea mai mare banca britanica, a carui filiala din SUA este acuzata de expunerea sistemului financiar american la bani proveniti din traficul de droguri din Mexic, dupa ce a ajutat mai multe persoane suspectate de legaturi cu organizatii teroriste, scrie Financial Times.

Banca a mutat miliarde de dolari de la afiliatii din Mexic in SUA, mai mult decat oricare banca mexicana, in ciuda ingrijorarilor agentiilor guvernamentale americane care erau de parere ca astfel de sume ar putea proveni exclusiv din traficul de droguri, releva o serie de investigatii ale Senatului american.

Sefii HSBC au ignorat avertizarile privind activitatile necorespunzatoare, au incalcat regulile proiectate sa aplice sanctiuni, a renuntat la regulile impuse pentru a lupta cu spalarea de bani pentru anumiti clienti bogati, arata investigatia Senatului.

Carl Levin, sef al departamentului de investigatii, a declarat ca oprirea fluxului de bani care sustine aceste atrocitati este o necesitate de siguranta nationala.

Actualul si fostul sef al HSBC sunt asteptati sa dea mai multe declaratii in fata organelor legii. Cazul bancii este dat exemplu pentru evidentierea vulnerabilitatii sistemului financiar american in fata spalarii de bani si finantarii miscarilor teroriste.

Intr-o declaratie data de oficialii bancii, ei recunosc ca nu au respectat standardele care erau asteptate de la ei. "Ne vom cere scuze, ne vom recunoaste greselile, vom raspunde pentru actiunile noastre si ne vom dedica rezolvarii problemei," a declarat un oficial al institutiei financiare.

Banca nu a fost pusa inca sub acuzare, dar nu este la prima abatere. In ultimii 10 ani, HSBC a fost citata de oficialii americani de doua ori pentru incalcarea masurilor anti spalare de bani si i-a fost ordonat sa isi modifice comportamentul vizavi de astfel de operatiuni.

Acum, HSBC se confrunta cu interogatoriul mai multor agentii guvernamentale americane, conduse de departamentul de Justitie, Trezoreria SUA si procuratura din Manhattan. Un analist a estimat ca o intelegere intre autoritati si mediul bancar i-ar putea costa pe cei din urma chiar si un miliard de dolari. Insa si revocarea licentei de operare este o optiune, avand in vedere consecintele actiunilor bancii.

Investitii proaste si manipulari de indici

Intr-un alt scandal, numeroase banci din intreaga lume au fost acuzate de furnizarea de date false care au dus la manipularea indicelui Libor din Londra. Cele 12 banci globale asociate in mod public scandalului ar putea primi amenzi de pana la 22 miliarde de dolari catre autoritati, investitori si alte institutii de credit. Pana acum, Barclays este prima care trebuie sa plateasca echivalentul a 456 milioane de dolari pentru manipularea LIBOR, in functie de care se calculeaza dobanzile unor active in valoare de 360.000 miliarde de dolari.

Si JPMorgan Chase este in bucluc, dupa ce biroul londonez al bancii americane a facut investitii neinspirate in urma carora s-au pierdut miliarde de dolari. Conform unor calcule, pierderile totale s-ar putea ridica la 7,5 miliarde de dolari. Pana acum, banca a contabiliat pierderi de 5,8 miliarde de dolari, atat pe al doilea trimestru al 2012, cat si prin revizuirea rezultatelor pe primul trimestru al anului. Cifra ar putea creste, in cel mai rau caz, cu inca 1,7 miliarde de dolari, conform presedintelui JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

#scandal bancar, #HSBC scandal spalare bani, #HSBC bani trafic droguri, #sancriuni HSBC, #probleme sistem bancar , #Banci internationale