CE poate inchide unele banci din Grecia, Spania si Portugalia

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 18:48
1766 citiri
CE poate inchide unele banci din Grecia, Spania si Portugalia

Comisia Europeana face presiuni asupra Greciei sa inchida in etape anumite banci, posibil chiar a cincea mare banca elena ATEbank (specializata pe sectorul agricol), au declarat pentru Reuters surse din UE.

Desi este responsabilitatea Bancii Centrale a Greciei sa inchida bancile care se confrunta cu probleme financiare, Comisia Europeana are un cuvant de spus, in conformitate cu reglementarile privind ajutoarele de stat, care ii permit sa refuze o cerere de salvare a unei institutii de creditare daca UE considera ca este prea costisitoare pentru a fi salvata - fortand efectiv inchiderea bancii.

In timpul crizei financiare, Comisia Europeana a folosit extrem de rar atributiile sale privind ajutoarele de stat si putine banci europene au fost inchise. Daca ar utiliza aceste atributii in Grecia, aceasta abordare ar reprezenta o atitudine mult mai agresiva in gestionarea crizei datoriilor.

O sursa din UE sustine ca atributiile Comisiei privind ajutoarele de stat ar putea fi utilizate si pentru inchiderea unor banci din Spania si Portugalia.

"Intram intr-o noua faza cu Grecia, Spania si Portugalia. Unele banci vor fi inchise, iar la altele va fi redusa activitatea. Intotdeauna va fi un echilibru", a declarat sursa, care a adaugat: "Daca exista stabilitate financiara, atunci poti salva o banca, dar suntem acum departe de acest moment in anumite state. In timp, ATEbank va trebui inchisa sau va fi redusa activitatea".

Reprezentantii ATEbank si Bancii Centrale a Greciei au refuzat sa comenteze, iar Ministerul de Finante de la Atena a dezmintit informatiile. Anul trecut ATEbank nu a reusit sa treaca testele de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Principalele patru banci grecesti trebuie sa prezinte in termen de trei luni planuri de restructurare care sa cuprinda reduceri salariale sau inchideri de agentii, a anuntat recent Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF).

Obligatia bancilor elene de a se restructura vine dupa ce luni acestea au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro de la Fondul european de stabilitate financiara in vederea recapitalizarii lor. National Bank of Greece a primit 7,43 miliarde de euro, Alpha Bank a primit 1,9 miliarde de euro, EFG Eurobank a primit 3,97 miliarde de euro, iar Piraeus Bank a beneficiat de o injectie de 4,7 miliarde de euro, toate sub forma de obligatiuni.

#CE banci Grecia, #CE atributii inchidere banci, #Grecia inchidere banci , #Banci internationale