Cea mai mare banca elvetiana si-a injumatatit profitul in T1

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 11:24
1280 citiri
Cea mai mare banca elvetiana si-a injumatatit profitul in T1

Profitul net al UBS, cea mai mare banca elvetiana, s-a injumatatit in primul trimestru, la 827 milioane franci elvetieni (688 milioane euro), din cauza unui provizion de 1,16 miliarde franci (965 milioane euro) constituit de divizia de investitii chiar pe datoriile grupului, transmite Bloomberg.

Profitul net al UBS a scazut cu 54% in primele trei luni ale anului, de la 1,81 miliarde franci in perioada corespunzatoare a anului trecut, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de banca.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica un profit de 810,9 milioane franci.

Sub conducerea directorului general Sergiu Ermotti, banca de investitii a UBS este intr-o campanie de reducere a activitatilor aproape la jumatate, in contextul inaspririi reglementarilor privind capitalul bancar si crizei datoriilor de stat, care exercita presiuni asupra profiturilor.

Ermotti si presedintele UBS, Kaspar Villiger, caer au descris in martie anul 2012 drept "un an de tranzitie" pentru divizia de investitii, au aratat miercur, intr-o scrisoare catre actionari, ca incertitudinile privind situatia economica si perspectivele pietelor ar putea ingreuna cresterea veniturilor.

"Intrebarea cheie este daca vor putea compensa pentru scaderea veniturilor, inevitabila in urma reducerii activelor", comenteaza un analist londonez.

Actiunile UBS s-au apreciat de la inceputul acestui an la Zurich cu 1,3%, in timp ce indicele Bloomberg al marilor banci si companii de servicii financiare europene, compus din 43 de nume, a avansat cu 4,4%.

Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a inregistrat in acelasi timp o depreciere de 1,6%.

Divizia de investitii a UBS a inregistrat in primul trimestru o pierdere de 373 milioane franci (310 milioane euro), fata de un profit inainte de taxe de 833 milioane franci in perioada corespnuzatoare a anului trecut.

Astfel, excluzand provizionul pe datoria UBS, divizia ar fi avut un profit de 730 milioane euro.

Activele bancii de investitii din cadrul UBS au scazut cu 12% de la inceputul anului, la 898,7 miliarde franci (747,8 miliarde euro), in timp ce activele totale ale grupului s-au redus cu circa 4%, la 1.365 miliarde euro.

In acest context, venitul operational al celei mai mari banci elvetiene a coborat in primul trimestru cu 22%, la 6,5 miliarde franci (5,4 miliarde euro).

UBS a fost zguduita in septembrie de descoperirea unei pierderi de 2,3 miliarde de dolari din tranzactii neautorizate, care a condus la demisia directorului general Oswald Gruebel, inlocuit de Ermotti.

Presedintele Kaspar Villiger vrea sa se retraga la randul sau la adunarea anuala a actionarilor, programata pentru joi, si va fi inclouit de Axel Weber, fost presedinte al Bundesbank, banca centrala a Germaniei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profit UBS Elvetia, #banci elvetiene profit 2012 , #Banci internationale