Chavez aduce in Veneuela aur de peste 11 miliarde dolari

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 10:32
1811 citiri
Chavez aduce in Veneuela aur de peste 11 miliarde dolari
Rezerva aur

Venezuela a primit primul transport cu lingouri de aur, dupa ce presedintele Hugo Chavez a ordonat repatrierea a 85% din rezervele tarii, relateaza NewsIn.

Primul transport de aur a fost descarcat din avion si transportat, sub paza stricta, pana la Banca Centrala din Caracas. Sute de soldati au fost aliniati pe strazile din Caracas, de-a lungul traseului, in timpul ce vehiculele blindate de securitate au transportat lingourile pana la banca.

Presedintele Chavez si-a explicat decizia prin faptul ca acesta este un act de suveranitate, care va proteja rezervele Venezuelei de turbulentele economice globale. Totusi, criticii sai spun ca este o actiune costisitoare si nenecesara, o masura populista menita sa-i sporeasca propularitatea presedintelui inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor, cand Chavez va candida pentru un nou mandat.

Altii au sugerat ca Chavez procedeaza asa de teama ca bunurile pe care Venezuela le are in strainatate ar putea fi inghetate la un moment dat, prin sanctiuni internationale, asa cum s-a intamplat in cazul prietenului si aliatului sau, fostul lider libian Mummar Gaddafi.

Venezuela vrea sa aduca acasa in jur de 160 de tone de aur, care valoareaza peste 11 miliarde de dolari. Oficialii spun ca aurul vine din tarile europene, dar nu au precizat ce cantitate a fost adusa in acest prim transport, invocand motive de securitate. Majoritatea rezervelor de aur pe care Venezuela le are in strainatate sunt in Liban.

"Aurul se intoarce acolo unde ar fi trebuit sa stea intotdeauna: in seifurile Bancii Centrale a Venezuelei", a comentat Chavez.

Guvernatorul Bancii Centrale, Nelson Merentes, a spus ca repatrierea aurului este "un act istoric", ce are atat valoare financiara, cat si simbolica. "Finantele tarii vor fi sprijinite de o avutie autonoma, astfel incat sa nu fim subiectul presiunii din partea nimanui", a adaugat Merentes.

#venezuela economie, #rezerva aur, #hugo chavez, #Mummar Gaddafi , #Banci internationale