China ar putea ajuta "indirect" Europa

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 12:10
1387 citiri
China ar putea ajuta "indirect" Europa

China Investment Corp (CIC), fondul suveran de investitii al Chinei, ar putea acorda o sustinere "indirecta" Europei, fara sa fie principalul canal de ajutor pentru rezolvarea crizei datoriilor, a declarat Jesse Wang, vicepresedinte al institutiei.

"Existenta unei oportunitati de investitii in Europa, alaturi de ajutorul pe care CIC l-ar acorda zonei pentru refacerea si dezvoltarea economiei, se poate traduce printr-o sustinere indirecta", a adaugat el, citat de Bloomberg.

Liderii europeni privesc cu atentie catre China, detinatorul uneia dintre cele mai mari rezerve valutare de aproximativ 3,2 trilioane de dolari, marcati de teama ca aceasta criza a zonei euro ameninta economia globala.

Intr-adevar, China este una dintre tarile care ar putea fi dispuse sa sustina Europa prin Fondul Monetar International, daca legiuitorii europeni se pun de acord asupra unui plan, declara in urma cu putin timp presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

China si-ar dori sa fie vazuta, in contextul rezolvarii crizei, drept o forta constructiva, mai degraba decat una salvatoare, este de parere Fing Shuang, economist la Citigroup Hong Kong. "China ar putea ajuta Europa prin Fondul Monetar International, ca metoda cea meai sigura dintre alternative", adauga el.

Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 0.6 procente pe Bursa din Tokyo

Bursele asiatice au scazut pentru a treia zi, vineri, marcate de criza Europei care pare sa nu poata fi controlata inca. Evenimentele principale care au marcat pietele au fost reducerea Moody's dupa 15 ani a ratingul datoriei suverane a Ungariei la nivelul de investitii speculative, dar si respingerea vehementa de catre cancelarul german, Angela Merkel, a euro-obligatiunilor.

"Ca o entitate comerciala, CIC cauta venituri rezonable cu riscuri controlabile", a declarat Wang, care a prezentat o investitie in GDF Suez, cel mai mare operator de gaze naturale din Europa, ca exemplu de investitie interesanta.

Pus in fata scenariului in care China ar cumpara obligatiuni europene, acesta a deckarat ca guvernul din China studiaza "in ce mod si cu ce produse" sa sustina regiunea.

In legatura cu esecul Germaniei de a vinde obligatiunile cu maturitate la 10 ani scoase la licitatie pe 23 noiembrie, el a declarat: "Nimeni nu ar trebui sa se grabeasca sa judece decisiv vanzarile sau sa se ingrijoreze ca aceasta criza a datoriilor s-ar fi raspandit catre inima zonei euro".

#China Investment Corp, #China ajutor Europa, #investitii China in Europa , #Banci internationale