China injecteaza 100 de miliarde de dolari in economie, pentru a-si regasi stabilitatea

Miercuri, 19 August 2015, ora 16:19
2365 citiri
China injecteaza 100 de miliarde de dolari in economie, pentru a-si regasi stabilitatea
Foto: Wikimedia

Banca centrala a Chinei a apelat la rezervele valutare pentru a injecta aproape 100 de miliarde de dolari in doua dintre institutiile de credit, cu scopul de a revitaliza economia tarii. Presa locala sustine ca masura a fost dictata de guvernul de la Beijing.

48 de miliarde de dolari au fost directionate spre Banca de Dezvoltare a Chinei, in vreme ce alte 45 de miliarde au intrat in Banca de Import-Export Chineza, relateaza revista The Economic Times.

Proptele pentru economie

Analistii sustin ca masura reflecta nevoia de crestere a capitalului bancilor si de incurajare a economiei chineze.

"Sumele injectate sugereaza ca banca centrala incearca sa directioneze fondurile catre economia reala, cum ar fi exporturile si investitiile in infrastructura", apreciaza Wang Shengzu, un economist al Barclays Capital.

Economia Chinei, a doua la nivel mondial, a inregistrat o crestere de doar 7,4% in 2014, marcand prima scadere semnificativa din ultimii 25 de ani.

Nici acest an nu a debutat sub auspicii mai bune, guvernul de la Beijing prognozand o crestere economica de doar 7 procente.

Directii gresite

In incercarea de stimula economia, China a recurs, inca din noiembrie 2014, la patru ajustari consecutive ale ratei rezervelor minime obligatorii. Sumele obtinute din acest proces au fost gresit directionate, cred analistii.

"Fondurile realizate odata cu relaxarea monetara nu au intrat in economia reala. Au fost directionate catre institutii financiare si pe bursa", spune Wang Shengzu.

Indicele de referinta al bursei din Shanghai a inregistrat o crestere abrupta de 150% in ultimele 12 luni, inainte de a se prabusi dramatic cu aproape o treime la mijlocul lunii iunie.

Wutongshu Investment Platform, compania care se ocupa de investitiile in valute straine ale Chinei, s-a ocupat de capitalizarea celor doua banci si va intra in actionariatul acestora, raporteaza agentia Xinhua.

China detine cea mai mare rezerva valutara a lumii, estimata la 3.690 de miliarde de dolari, in scadere de la 3.730 de miliarde, cat inregistra la sfarsitul primului trimestru.

Agentia Bloomberg anunta la inceputul acestei saptamani ca Banca de Dezvoltare a Chinei si Banca de Dezvoltare Agricola din China intentioneaza sa emita obligatiuni in valoare de 164 de miliarde de dolari pentru a stimula investitiile in cele doua sectoare economice.

#capitalizare banci China, #rezerva valutara china, #economie reala China, #program investitii , #Banci internationale