China isi impune regulile si transforma Banca Asiei in realitate

Luni, 29 Iunie 2015, ora 15:00
3066 citiri
China isi impune regulile si transforma Banca Asiei in realitate
Foto: AIIBank

50 de state si-au trimis reprezentantii la ceremonia de semnare a cadrului legal sub care va opera Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB), institutie financiara internationala creata de Beijing.

Australia a fost primul stat invitat sa semneze noul cod de reguli sub care va opera banca internationala din China. Alte sapte state sunt asteptate sa semneze tratatul, oficialii de la Beijing dorind ca banca sa devina operationala pana la finalul anului, arata ziarul Hurryiet Daily News.

Reguli noi

AIIB este vazuta ca o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, institutii financiare aflate sub un control al SUA, respectiv al Japoniei.

Noua banca internationala creata de China are 57 de membri de pe 5 continente si va avea un capital de investitii de 20 de miliarde de dolari in prima faza, urmand ca acesta sa creasca pana la 10 de miliarde.

Institutia este vazuta ca un instrument prin care China isi poate creste influenta politica si economica in diverse regiuni le globului.

De altfel, fostul sef al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke i-a criticat recent pe congresmanii din Statele Unite, considerand ca acestia au incurajat China sa creeze AIIB prin neacordarea unei influente mai mari in forurile decizionale FMI si BM pentru economiile emergente.

Prezent la ceremonia de semnare a cadrului legal al AIIB, presedintele Xi Jinping a declarat ca banca reprezinta o "realizare a actiunilor concrete si eforturilor depuse de toate cele 57 de state membre in spiritual solidaritatii, incluziunii si cooperarii".

Subliniind rolul central al Chinei in structura institutiei, XI a adaugat: "Acum suntem gata sa va auzim sugestiile si propunerile".

La mana Beijingului

Liderii comunisti ai Chinei s-au zbatut sa pastreze un control cat mai mare asupra institutiei financiare pe care au creat-o. Sediul acesteia va fi la Beijing, in ciuda propunerii initiate de Jakarta de a gazdui noua banca asiatica.

De asemenea, China va detine 26% din actiunile bancii, urmata de India si Rusia, cu 8,4, respectiv 6,5 procente in randul importantei actionarilor.

Germania este cel mai important actionar din Europa, cu 4,5%, urmata de Franta, cu 3,4%.

Chiar daca nu detine un drept de veto, China va avea o influenta hotaratoare in luarea deciziilor, acestea necesitand o majoritate de 75% din structura actionariatului.

"Influenta Chinei in procesul decizional din cadrul AIIB este rezultatul natural al regulilor stabilite de tarile membre", a explicat ministrul adjunct de Finante, Shi Yaobin.

Noile reguli impun si ca presedintele bancii sa provina de pe continentul asiatic, acesta urmand sa aiba un mandat de cinci ani si o limita de doua mandate consecutive.

"China va recomanda un candidat puternic", a comentat Shi Yaobin, fara a dezvalui insa numele acestuia.

Cele mai multe ingrijorari sunt legate de transparenta procesului decizional in noua banca creata de China, precum si de faptul ca Beijingul va putea folosi institutia ca pe un instrument care sa deserveasca jocurilor sale economice si strategice.

In noul cadru legal se mentioneaza faptul ca "banca se va ghida dupa principii bancare sanatoase in operatiunile derulate, acestea fiind in conformitate cu politicile de mediu si sociale recunoscute la nivel mondial".

Alarma la Washington si Tokyo

Criticii sustin insa ca astfel de angajamente au fost frecvent incalcate de alte institutii financiare in trecut.

Pe de alta parte, suporterii noii institutii create de Beijing, spun ca influenta chineza se va resimti din ce in ce mai putin, pe masura ce alte state vor solicita sa adere la AIIB.

Principalii opozanti ai aparitiei AIIB au fost americanii. De altfel, Washingtonul a incercat sa isi convina partenerii traditionali sa respinga oferta Beijingului, dar planurile oficialilor americani au fost date peste cap de aderarea rapida a

Marii Britanii, Germaniei si Frantei la noua banca.

Statele Unite si Japonia sunt marile puteri financiare care au refuzat sa se alature bancii de la Beijing, ambele reclamand opacitatea care pluteste asupra modului de operare al AIIB.

La Tokyo, secretarul general al guvernului, Yoshihide Suga, s-a aratat sceptic la noul cadrul legal adoptat de institutia de la Beijing.

"Speram ca AIIB va juca rolul de instrument financiar care sa contribuie la dezvoltarea Asiei indeplinind si standardele internationale, inclusiv in guvernarea interna a institutiei.

Vom urmari indeaproape modul de operare al AIIB, inclusiv actiunile actuale", a spus oficialul nipon.

Dintre tarile membre, doar Danemarca, Kuweit, Malaezia, Filipine, Polonia, Africa de Sud si Tailanda nu au avut reprezentanti la ceremonie.

#banca internationala China, #operatiuni AIIB, #actionariat AIIB, #investitii infrastructura , #Banci internationale