China lanseaza propriul sistem international de plati - CIPS

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 15:55
2933 citiri
China lanseaza propriul sistem international de plati - CIPS
Foto: Wikimedia

Beijingul va deschide propriul sistem international de plati interbancare undeva spre sfarsitul acestui an, a anuntat premierul chinez Li Keqiang. Acest lucru inseamna retragerea Chinei din cadrul sistemului SWIFT, folosit la nivel mondial.

"Pana la sfarsitul acestui an vom finaliza dezvoltarea proiectului China International Payment System", a raportat seful guvernului chinez in cadrul sesiunii plenare a Consiliului de Stat, relateaza agentia Sputnik News.

Deschidere globala

Din punctul de vedere al premierului Li, acest lucru va duce la o deschidere globala a sistemului bancar din China.

"Avem o rata de economisire mare si un nivel ridicat al rezervelor valutare.

Devine necesar sa folosim cu adevarat resursele de care dispunem si sa imbunatatim eficienta in sectorul financiar prin reducerea dobanzii de referinta", a precizat Li Keqiang.

In acelasi timp, China va deschide portile pentru introducerea capitalului strain in sistemul bancar intern.

"Vom ajuta la dezvoltarea unor banci cu capital privat si la deschiderea sistemului financiar catre restul lumii. Acesta este obiectivul nostru", a mai spus premierul chinez.

Totodata, Li crede ca este cazul ca guvernul de la Beijing sa sprijine integrarea Bancii Populare a Chinei pe piata valutara interbancara la nivel international.

Conform declaratiilor sefului guvernului chinez, CIPS va face legatura intre toate institutiile financiare la nivel global si bancile din China, permitandu-le sa transmita si sa primeasca informatii in timp real despre tranzactiile efectuate.

Pana acum, China a fost racordata la sistemul international de plati prin sistemul Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem international plati interbancare, #sistem CIPS China, #banci china, #tranzactii bancare internationale , #Banci internationale