China permite bancilor sa acorde mai multe credite

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 19:47
1151 citiri
China permite bancilor sa acorde mai multe credite

Guvernul de la Beijing le permite bancilor sa acorde mai multe credite, in primul trimestru, pentru a stimula cresterea consumului si implicit pentru a contribui la cresterea economica.

Creditorii pot permite cresterea imprumuturilor noi cu un maximum de 5 procente, fata de anul trecut, arata surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg. Pe de alta parte, China Banking Regulatory Commission (CBRZ) a declarat ca toti creditorii trebuie sa tina cont de riscurile datoriei publice.

Cresterea economica a Chinei a incetinit la 8,9% in trimestrul al patrulea, cel mai lent ritm din prima jumatate a anului 2009, in contextul in care criza datoriilor din Europa a temperat nivelul exporturilor.

Premierul chinez Wen Jiabao isi propune sa sustina extinderea economica fara marirea artificiala a preturilor la imobiliare sau a preturilor la consum.

"Guvernul pare sa se simt confortabil cu ritmul actual de incetinire si cu nivelul economic", apreciaza Chang Jian, economist in cadrul Barclays Capital din Hong Kong.

#banci china, #creditare banci China , #Banci internationale