China schimba regulile pentru bancile off-shore: Aveti nevoie de rezerve minime obligatorii!

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 12:33
2445 citiri
China schimba regulile pentru bancile off-shore: Aveti nevoie de rezerve minime obligatorii!
Foto: Pixabay

Banca Populara a Chinei a anuntat luni, 18 ianuarie, ca va impune cerinte pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la depozitele in yuani constituite in bancile off-shore.

Analistii vad noua masura ca o solutie de ultim moment menita sa limiteze speculatiile de pe piata valutara si sa impuna un control mai strict asupra retragerii de capital din tara, relateaza Reuters.

Brese in controlul capitalului

Turbulentele din piata financiara din China au reliefat inca de la jumatatea anului trecut o serie de puncte slabe in sistemul de control al retragerilor de capital din tara si al speculatiilor facute in tranzactiile valutare, punctele vulnerabile fiind chiar bancile chineze care functioneaza in Macao si Hong Kong.

Conform noii politici initiate de banca centrala a Chinei, acestea vor trebui sa creasca rata rezervelor minime obligatorii la nivelul celei existente in bancile din China continentala. In prezent, rata rezervelor minime obligatorii din bancile off-shore este de 0%.

Masura va intra in vigoare de pe 25 ianuarie, oficialii Bancii Populare a Chinei considerand ca aceasta va asigura pe termen lung un mecanism capabil sa reglementeze fluxurile transfrontaliere de fonduri si sa ajute bancile off-shore sa gestioneze corect nivelul lichiditatilor.

Rata rezervelor minime obligatorii din bancile situate in partea continentala a Chinei este de 17,5% pentru bancile mari, si de 15,5 procente in cazul bancilor de dimensiuni medii.

Blocaj la specula

In acest moment, cursul de schimb al yuanului de pe pietele off-shore inregistreaza o diferenta de aproape 0,13% fata de cel practicat in China continentala, ca urmare a temerii manifestate de investitori in ceea ce priveste un nou episod de devalorizare fortata a monedei din China.

O estimare a analistilor HSBC arata ca depozitele in yuani din cele 4 piete off-shore importante: Taiwan, Coreea de Sud, Hong Kong si Singapore se ridica la 1.450 de miliarde, aproximativ 220 de miliarde dolari.

Constituirea rezervelor minime obligatorii in bancile din aceste regiuni ar putea reduce nivelul tranzactiilor cu yuani, marcand o usoara apreciere a valutei din China, dar ar putea oferi si o parghie de control asupra banilor emisi de administratia din Hong Kong, arata un raport al HSBC.

In ultima jumatate de an, oficialii de la Bejing au cheltuit zeci de miliarde de dolari din rezerva valutara a Chinei pentru a tine sub control cursul yuanului, iar, luna aceasta, bancilor din marile centre comerciale ale tarii li s-a recomandat sa limiteze achizitiile de dolari.

La sfarsitul anului trecut, organismele financiare de reglementare de pe piata valutara din China au intervenit pentru a suspenda operatiunile derulate de cateva banci straine, Deutsche Bank, DBS si Standard Chartered, pe piata Forex.

Masura impunerii constituirii rezervelor minime obligatorii va fi aplicata in cazul depozitelor constituite de bancile off-shore in cele ale bancilor-mama din interiorul Chinei si al transferurilor realizate intre Banca Chinei din Hong Kong si Macao cu sucursalele bancii centrale a Chinei in Shenzhen si Zhuhai.

#politici monetare China, #curs yuan dolar, #speculatii piata valutara China, #rezerve minime obligatorii , #Banci internationale