Citigroup continua sa desfiinteze diviziile de retail din mai multe tari - Reuters

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:02
1570 citiri
Citigroup continua sa desfiinteze diviziile de retail din mai multe tari - Reuters

Citigroup doreste sa renunte la operatiunile pentru persoane fizice din alte tari, dupa ce banca a anuntat in decembrie ca se va retrage de pe acest segment din Romania, Turcia, Pakistan, Paraguay si Uruguay.

Aceasta retragere face parte dintr-un plan de reducere a cheltuielilor bancii cu 1,1 miliarde de dolari pe an si renuntarea la 11.000 de slujbe.

Aceasta reorganizare a inceput dupa numirea lui Michael Corbat ca director general in octombrie 2012. De atunci banca analizeaza la ce tari, categorii de clienti si produse sa renunte, transmite Reuters.

"Exista si altele (n.r. tari) pe lista (n.r. retragerii operatiunilor)", a declarat o sursa din cadrul companiei pentru agentia de presa britanica.

Purtatorul de cuvant al Citigroup a declarat recent ca banca se va concentra pe orasele in care are cel mai mare potential de crestere pentru diviza de retail si va continua sa-si optimizeze activele.

In plus, Corbat a anuntat ca planuieste sa faca evaluari regulate ale veniturilor generate de firma, iar procesul de reducere a costurilor sa devina unul obisnuit, si nu doar un eveniment singular.

Citigroup, una din cele mai importante banci din SUA la nivel international, este prezenta in 100 de tari, iar in 40 din acestea activeaza si pe segmentul de retail.

Compania are o prezenta extrem de redusa in multe din aceste tari, jumatate din creditele acordate persoanelor fizice provenind din doar trei tari: Mexico, Coreea de Sud si Australia.

Investitorii sustin aceasta strategie a bancii: "daca nu au o prezenta importanta, atunci nu ar trebui sa stea acolo", a declarat managerul unui portofoliu de 1,8 miliarde de dolari care detine inclusiv actiuni Citigroup.

Insa va fi dificil pentru firma sa vanda aceste divizii de retail in conditiile economice actuale, luand in considerare problemele similare pe care le-au avut alte banci, precum HSBC.

Doua treimi din cele 40 de tari unde Citigroup are clienti persoane fizice nu detin decat cate doua miliarde de dolari in credite, fata de activele totale de 1,86 de trilioane de dolari ale bancii. Printre acestea se afla Argentina, Thailanda si Rusia.

Alte tari unde compania ar putea renunta la o parte din afaceri sunt Brazilia si Mexic.

Inclusiv divizia americana de retail pune probleme, intrucat Citigroup are o prezenta mult redusa pe acest segment fata de rivalii sai: doar 1.000 de sucursale, adica mai putin de 20% din totalul celor apartinand JPMorgan, Bank of America sau Wells Fargo.

#afaceri Citigroup, #prezenta internationala Citigroup, #restructurare Citigroup, #renuntare Citigroup retail, #Citgroup divizie de retail , #Banci internationale