Comisia Europeana cere bancilor din Grecia sa nu isi mai finanteze subsidiarele din Balcani - presa

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:07
1613 citiri
Comisia Europeana cere bancilor din Grecia sa nu isi mai finanteze subsidiarele din Balcani - presa

Bancile grecesti vor fi nevoite sa-si reduca operatiunile in Europa de Sud-Est, in conditiile in care Directoratul general pentru competitivitate din cadrul Comisiei Europene a cerut managerilor sa nu mai transfere fonduri si lichiditati pentru a-si intari subsidiarele din tarile vecine, informeaza un articol aparut in publicatia greceasca Kathimerini.

Publicatia sustine ca desi aceasta va da o lovitura cresterii institutiilor financiare grecesti, totusi bancile elene vor reusi sa evite propunerile unor oficiali europeni care au cerut o retragere rapida a bancilor grecesti din Balcani. Sursele citate de Kathimerini au declarat ca bancile grecesti si Comisia Europeana au acceptat ca pana in 2017 bancile elene vor trebui sa-si reduca volumul operatiunilor de peste hotare, lucru care poate fi atins si fara vanzarea subsidiarelor.

Punctul de vedere al Bruxellesului este ca bancile care beneficiaza de sprijin de stat nu pot utiliza acesti bani pentru a-si sprijini activitatile din alte tari. De asemenea, Comisia a cerut ca bancile elene sa ia masuri mai decisive pentru vanzarea unor active, care sa le permita sa returneze fondurile publice pe care le-au primit.

Insa in conditiile actuale chiar daca bancile elene ar dori sa-si vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est pretul primit ar fi foarte mic astfel incat nu ar putea rambursa ajutoarele de stat.

In schimb, daca bancile grecesti isi mentin prezenta in Balcani, cresterea viitoare inregistrata de tarile vecine va aduce venituri crescute bancilor si pe cale de consecinta va creste valoarea subsidiarelor dar si a bancilor mama grecesti, dintre care majoritatea sunt controlate de Hellenic Financial Stability Fund. Aceasta entitate de stat controleaza aproximativ 90% din actiunile NBG, Piraeus si Alpha Bank si aproximativ 98% din Eurobank.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#subsidiare banci Grecia, #finantare banci Grecia, #operatiuni banci grecesti , #Banci internationale