Consilier al lui Erdogan: Cum v-ar placea sa cumparam Deutsche Bank si s-o transformam in Turkish Bank?

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 12:24
5298 citiri
Consilier al lui Erdogan: Cum v-ar placea sa cumparam Deutsche Bank si s-o transformam in Turkish Bank?
Foto: Wikimedia

Slabiciunea manifestata de colosul Deutsche Bank da nastere unor speculatii chiar si in cele mai neasteptate locuri. Yigit Bulut, unul dintre consilierii presedintelui Recep Erdogan, considera ca Turcia ar trebui sa preia controlul bancii germane, fie printr-un fond de investitii, fie prin implicarea bancilor de stat.

Turkish Bank, acesta este viitorul pe consilierul lui Erdogan il vede pentru cea mai mare banca a Germaniei, conform postarii sale de pe Twitter, relateaza Bloomberg.

Cu ochii dupa prada

De aproape un an, valoarea de piata a Deutsche Bank s-a diminuat cu aproape 50%, ca urmare a scandalului declansat pe piata americana, in care banca germana este anchetata pentru operatiuni ipotecare derulate in urma cu aproape un deceniu.

"De cateva luni fac apel catre investitorii publici si privati din Turcia: cateva companii europene de top vor da de necaz, iar noi trebuie sa fim gata sa cumparam pachete de actiuni care sa ne dea controlul asupra lor. Nu ati fi fericiti daca am reusi sa transformam cea mai mare banca germana in Turkish Bank?", a postat Bulut.

Culmea ironiei, indemnul vine din partea unui oficial dintr-o tara al carei rating tocmai a fost retrogradat de agentia Moodys la nivelul junk.

Aceasta pe langa faptul ca ideea lui Bulut este de asteptat sa declanseze reactii acide in societatea germana, unde Deutsche Bank este perceputa ca o institutie-pilon pentru economia Germaniei.

Muschi atrofiati

Pretentiile lui Bulut nu ar fi atat de exagerate, daca ne-am referi la sectorul financiar din Turcia de acum cativa ani.

In ultima perioada insa, industria financiara din Turcia, un element de baza in economia de 700 de miliarde de dolari a tarii, nu s-a mai bucurat de aceeasi incredere din partea investitorilor, capitalizarea de piata de 49 de miliarde de dolari a tuturor bancilor listate la bursa abia reusind sa depaseasca usor valoarea General Motors, performante care se ridica abia la jumatatea celor din 2013.

In acelasi timp, Deutsche Bank a ajuns la o valoare de piata de 17 miliarde de dolari, cu putin peste amenda de 14 miliarde pe care risca sa o primeasca in SUA, dar diferentele fata de bancile din Turcia sunt evidente.

Activele tuturor institutiilor financiare turcesti valorau 836 de miliarde de dolari la sfarsitul lunii iulie, in vreme ce Deutsche Bank avea la sfarsitul anului 2015 active totalizand 1.830 de miliarde de dolari.

"Nu sunt sigur ca bancile de stat din Turcia ar vrea sa fie impovarate cu problema Deutsche Bank in acest moment. Intampina deja destule probleme interne pe fondul scaderii economice din Turcia", apreciaza Timothy Ash, economist in cadrul Nomura International Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie financiara Turcia, #Recep Erdogan, #deutsche bank, #colaps bancar, #oferte Deutsche Bank , #Banci internationale