Coreea de Sud le-a interzis bancilor sa mai foloseasca bitcoin sau alte monede virtuale

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:42
3234 citiri
Coreea de Sud le-a interzis bancilor sa mai foloseasca bitcoin sau alte monede virtuale
Foto: CC0 Creative Commons

Coreea de Sud a interzis miercuri institutiilor sale financiare sa utilizeze monede virtuale precum bitcoin, o criptomoneda care se bucura de un succes deosebit in aceasta tara, informeaza AFP.

Biroul premierului a anuntat la Seul aceasta interdictie care va impiedica orice institutie financiara sa deruleze tranzactii in moneda virtuala, adica sa cumpere, sa vanda sau chiar sa detina o criptomoneda.

De asemenea, emisiunile de bitcoin ale companiilor sunt si ele interzise. In schimb, tranzactiile cu bitcoin sunt in continuare permise in Coreea de Sud si nicio taxa speciala nu a fost decisa pentru profiturile realizate in monede virtuale.

Anuntul deciziei Guvernului de la Seul privind interdictia utilizarii bitcoin a dus la o cadere de aproape 5% a cotatiei bitcoin pe Bithumb, cea mai mare piata pentru aceasta moneda in Coreea de Sud.

Coreea de Sud este o piata importanta pentru bitcoin deoarece aceasta tara este responsabila pentru aproape 20% din tranzactiile mondiale in aceasta moneda virtuala, adica de zece ori mai mult decat este ponderea PIB-ului Coreei de Sud in economia mondiala.

Aproape un milion de sud-coreeni, in special mici investitori, detin bitcoin, iar cererea de bitcoin este atat de puternica in aceasta tara incat preturile pentru aceasta moneda virtuala sunt cu 20% mai mari decat cele practicate in SUA, prima piata mondiala pentru bitcoin.

Cripto-moneda Bitcoin s-a apreciat cu peste 50% in ultimele saptamani si in prezent se apropie de pragul de 17.000 de dolari pe unitate. Duminica bitcoin a depasit o etapa important dupa ce au inceput tranzactiile cu contracte futures in bitcoin la bursa americana Chicago board options exchange (Cboe), investitorii mizand pe aprecierea acestei monede virtuale care suscita totui temeri privind o posibila bula speculativa.

Ascensiunea meteorica a Bitcoin, de la mai putin de 1.000 de dolari la inceputul anului la aproape 17.000 de dolari in prezent, a atras atentia autoritatilor de reglementare din intreaga lume. Anumiti bancheri si economisti, printre care si laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat ca aceasta cripto-moneda ar trebui interzisa.

Tehnologia Blockchain utilizeaza criptografia pentru a crea un registru digital de date in care sunt incluse tranzactiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzactiile sunt arhivate si autentificate in mod public, fara sa mai fie nevoie de un singur detinator al informatiei, dupa cum explica specialistii in domeniu.

#Bitcoin moneda virtuala, #Bitcoin Coreea Sud , #Banci internationale