Credit Agricole amortizeaza pierderile prin disponibilizari masive

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 09:07
2750 citiri
Credit Agricole amortizeaza pierderile prin disponibilizari masive
Credit Agricole face disponibilizari

Banca franceza Credit Agricole incearca sa isi limiteze pierderile anuntate pentru anul acesta prin concedierea a 2.350 de angajati din intreaga lume, anunta reprezentantii institutiei bancare.

Banca Credit Agricole va inregistra anul acesta o diminuare a veniturior de 2,5 miliarde de euro, scrie Reuters. Institutia bancara franceza a luat o serie de masuri pentru limitarea cheltuielilor ca urmare a celui de-al doilea avertisment de scadere a profitului.

Avertismentul reflecta presiunea in continua crestere asupra creditorilor, carora li se cere sa reduca activitatile riscante pentru a-si indeplini criteriile mult mai stricte de capital. Adancirea crizei din zona euro a lovit bancile franceze care s-au vazut nevoite sa renunte la finantarea traditionala, in dolari.

Banca urmeaza tendinta rivalilor mai mari, BNP Paribas si Societe Generale, care au anuntat, de asemenea, reduceri masive de personal, mai ales in sectorul bancar de investitii. In acest sector, bancile incearca sa isi reduca datoriile.

Presiunea care a planat asupra capitalului bancilor franceze a condus la speculatii. Potrivit acestora, bancile franceze ar putea sa solicite, in cele din urma, un plan de salvare guvernamental, dar directorul executiv din cadrul Credit Agricole, a negat ca ar avea nevoie de ajutor pentru respectarea regulilor Basel III.

Economii din eliminarea a peste 2.300 joburi si vanzare de actiuni

Economiile facute includ 1,3 miliarde de euro din micsoararea diviziei de investitii bancare si 1,23 miliarde euro din vanzarea actiunilor minoritare, precum cele detinute in bancile Bankinter (Spania) si Banco Espirito Santo (Portugalia).

Chifflet a declarat in cadrul unui interviu acordat ziarului Les Echos ca banca analizeaza vanzarea participatiilor in ambele banci, desi neaga ca intentioneaza sa isi vanda actiunile din Newedge, in care participa alaturi de Societe Generale.

Credit Agricole si-a micsorat si asteptarile financiare pentru anul 2014 si a eliminat oferirea de dividente anul acesta pentru a-si mentine rezervele de capital.

Analistii se asteapta ca cel de-al treilea creditor al Frantei sa atinga un profit anul de 2,4 miliarde euro datorita cifrelor favorabile din trimestrele anterioare.

In iulie, Credit Agricole a avertizat ca problemele din filiala Emporiki Bank din Grecia vor insemna reducerea rezultatelor financiare din primul semestru cu 1 miliard de euro.

In total, peste 2.350 de angajati vor parasi Credit Agricole, majoritatea facand parte din diviziile internationale ale bancii, si 850 in Franta.

Actiunile Credit Agricole au scazut cu 6,7 procente pana la 4,23 euro. De asemenea, si actiunile Societe generale s-au depreciat cu 8 procente, in timp ce BNP Paribas a pierdut 7,4 procente din pretul actiunilor sale.

Saptamana trecuta, agentia de rating Moody's a retrogradat toate cele trei banci enuntate mai sus, cu cate o treapta.

#credit agricole disponibilizari , #Banci internationale