Credit Agricole si BNP Paribas s-ar fi implicat in crearea unor companii offshore

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 15:44
1590 citiri
Credit Agricole si BNP Paribas s-ar fi implicat in crearea unor companii offshore
Sursa foto: Reuters

Bancile franceze BNP Paribas si Credit Agricole au ajutat la crearea de societati offshore in paradisuri fiscale in anii 1990 si 2000, prin intermediul unor filiale cu sediul indeosebi in Asia, a afirmat Le Monde intr-un articol care va aparea in editia sa de sambata, fara sa se pronunte in privinta legalitatii acestei practici.

Asa cum a procedat joi cand a dezvaluit faptul ca trezorierul campaniei lui François Hollande din 2012, Jean-Jacques Augier, era actionar la doua societati offshore din Insulele Caiman, cotidianul se bazeaza pe informatii ale consortiului independent de jurnalism de investigatii ICIJ, cu sediul la Washington, relateaza vineri AFP.

Contactata de AFP, BNP Paribas a raspuns ca-si exercita activitatile respectand strict legea. Credit Agricole nu a fost disponibila pentru a reactiona imediat.

Cele doua banci "au supervizat crearea unui numar numeros de societati offshore pentru clienti care cauta confidentialitate si o fiscalitate mai slaba, in Insulele Virgine britanice, in Insulele Samoa sau in Singapore, la sfarsitul anilor 1990 si de-a lungul anilor 2000", a indicat Le Monde.

Oficiali BNP Paribas: Documentele Le Monde sunt vechi

Publicatia subliniaza ca informatiile ICIJ se opresc la inceputul anului 2010.

In cazul BNP Paribas, Le Monde scrie ca a putut reconstitui 56 de cazuri de societati infiintate "pornind de la filialele sale din Jersey si din Asia (Singapore, Hong Kong si Taiwan), in Insulele Virgine britanice, in Samoa, in Seychelles, in Hong Kong si Singapore".

"Credit Agricole parea si ea foarte activa, in orice caz pana la sfarsitul anilor 2000, cu (....) 36 de societati create de filiala sa elvetiana, Credit Agricole Suisse SA, prin intermediarul implantarilor sale in Asia (Hong Kong si Singapore)", a adaugat publicatia.

Intrebata de AFP, BNP Paribas a raspuns ca a constatat "o respectare stricta a legilor si a reglementarilor in vigoare in Franta, in Europa si in lume" si a subliniat ca documentele utilizate de Le Monde sunt unele "vechi".

"Asteptarile societatii au evoluat in ultimii ani. BNP Paribas a revizuit si si-a inasprit procedurile si impune acum obligatii care merg dincolo de exigentele legale, de exemplu, refuzand sa deschida conturi si structuri inmatriculate in unele tari atunci cand proprietarul lor este european", a subliniat banca.

#banci franceze paradisuri fiscale, #companie offshore Credit Agricole, #companie offshore BNP Paribas, #evaziune fiscala banci Franta , #Banci internationale