Credit Suisse va practica dobanzi negative la depozite. Se depreciaza francul elvetian?

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 12:42
4094 citiri
Credit Suisse va practica dobanzi negative la depozite. Se depreciaza francul elvetian?

Francul elvetian a inregistrat, luni, o depreciere importanta in fata monedei europene, dupa ce Credit Suisse, a doua banca elvetiana ca marime, si-a anuntat clientii institutionali ca va practica dobanzi negative la depozitele in franci elvetieni.

Reprezentantii bancii nu au precizat care va fi dobanda practicata, insa noua politica se aplica doar pentru depozitele interbancare, incepand cu data de 10 decembrie 2012.

Decizia este luata in contextul in care bancile cauta solutii pentru cererea din ce in ce mai mare de franci elvetieni, refugiu important pentru investitorii care fug de criza din zona euro, explica Wall-Street Journal.

Iar Credit Suisse nu este prima banca elvetiana care recurge la o astfel de masura. In octombrie, State Street Corp a inceput sa perceapa taxe pentru depozitele in franci elvetieni si coroane daneze.

In consecinta, francul s-a depreciat, in raport cu euro, luni, pana la 1,209 franci elvetieni, moneda europeana fiind impusionata si de faptul ca Spania a solicitat oficial ajutor pentru recapitalizarea bancilor.

Bancile din Spania primesc un ajutor de aproape 40 mld de euro

"Acum vorbim de un caz individual, insa intrebarea este daca alte banci vor urma exemplul, inclusiv Banca Centrala. Poate ca aceasta este solutia pentru a deprecia CHF", a comentat George Dowd, seful Newedge USA.

Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a facut eforturi in ultima perioada pentru controlul cursului de schimb. Dupa reducerea dobanzii cheie pana aproape de 0% in august 2011, institutia a plafonat cursul la 1,2 franci/euro, pentru a stopa trendul de apreciere a monedei nationale.

#dobanzi negative depozite, #dobanzi negative Credit Suisse, #curs franc elvetian , #Banci internationale