Bilantul sectorului bancar: Restructurarea a continuat si in 2012

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:10
2159 citiri
Bilantul sectorului bancar: Restructurarea a continuat si in 2012

Problemele sectorului bancar continua, iar bancile raspund la presiunea de a-si reduce costurile prin concedieri masive.

Europa ramane in special expusa pe fondul crizei datoriilor suverane, care se reflecta negativ in activitatea de creditare, precum si in cea de investitii.

Reducerea cheltuielilor, care implica si restructurarea de posturi, a devenit cea de-a doua prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare, se arata in European Banking Barometer, lansat marti de Ernst & Young.

Astfel, 45% dintre bancile europene au in vedere reduceri de personal in prima jumatate a lui 2013, cele mai afectate fiind cele din Olanda, in proportie de 70% si cele din Marea Britanie, in proportie de 64%.

Cele mai optimiste sunt bancile din nordul Europei, unde doar 22% din institutiile bancare iau in considerare concedieri.

Personalul din sediile centrale va fi cel mai afectat, 58% din banci estimeaza reducerea acestor posturi.

Sectorul de investitii, cel mai afectat

Din punct de vedere al activitatii, cel mai mult va avea de suferit segmentul de investitii si corporate, in care peste jumatate din banci urmeaza sa faca taieri de personal, in timp ce diviziile de retail sau wealth management vor fi cele mai putin afectate.

Problemele sectorului de investitii au intrat si in vizorul regulatorilor europeni, care doresc ca bancile sa separe segmentul de retail de cel de investitii pentru a proteja economiile populatiei.

Experti europeni: Bancile trebuie sa separe retailul de investitii, pentru reducerea riscului

Un grup de experti format la initiativa Comisiei Europene si condus de guvernatorul bancii centrale a Finlandei au facut aceasta recomandare care vizeaza in special Barclays, Deutche Bank siBNP Paribas.

ING trece prin acest proces de separare a celor doua divizii, care a fost o conditie pentru primirea in 2008 a unui ajutor de stat in valoare de 10 miliarde de euro.

Cu aceasta ocazie, banca olandeza a anuntat restructurarea a 2.350 de posturi.

ING separa divizia de banking de cea de asigurari

Marile banci au concediat angajati cu miile si in 2012

In contextul inaspririi reglementarilor si al volumului in scadere al tranzactiilor, multe banci doresc sa-si reduca din capacitate pentru deveni cat mai profitabile.

Morgan Stanley, cu o marja actuala de profit de aproximativ 5%, doreste sa creasca profitul actionarilor, iar in acest scop a avut in vedere, printre alte masuri, concedierea a 4.000 de angajati. Din nou, sectorul de investii a avut cel mai mult de suferit.

Deutche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas, UBSBank of America si Citigroup au recurs, de asemenea, la reduceri de personal.

UBS, cea mai mare banca din Elvetia a anuntat, in ultimul trimestru din 2012, concedierea a 10.000 de persoane, adica 16% din angajatii de la nivel global, in majoritate tot din sectorul de investitii, iar Bank of America a anuntat restructurarea a 16.000 de posturi doar pana la sfarsitul lui 2012.

Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza

In cazul Citigroup chiar Directorul General al bancii a fost demis pentru erori de management, in conditiile in care sectorul financiar a devenit tot mai competitiv, pe langa concedierile pe care banca le planificase deja pentru reducerea cheltuielilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza sector bancar, #criza sector bancar Europa, #criza banci investitii, #concedieri banci, #disponibilizari banci, #reduceri personal banci , #Banci internationale