Biserica Ortodoxa din Rusia sustine bancile bazate pe legea Sharia

Joi, 04 Iunie 2015, ora 11:20
3857 citiri
Biserica Ortodoxa din Rusia sustine bancile bazate pe legea Sharia
Foto: Spc.rs

Allah e mare, iar Dumnezeu are buzunare largi! Fanii sistemului financiar islamic din Rusia au gasit un adept neasteptat in conducerea Bisericii Ortodoxe din Rusia, care sprijina aparitia legii ce va permite dezvoltarea bancilor bazate pe Sharia.

Reactia ierarhilor rusi vine la o luna dupa ce ministrul de Finante a respins un prim proiect de lege care deschidea drumul sistemelor financiare alternative, inclusiv al celor care respecta preceptele Sharia, anunta Bloomberg.

Fani ai sistemului bancar islamic

Biserica Ortodoxa din Rusia a anuntat ca va solicita retrimiterea legii in Camera inferioara a Parlamentului rus, urmand sa lucreze impreuna cu initiatorii acesteia pentru gasirea unui sistem financiar care sa se eschiveze de la plata dobanzilor.

Sprijinul Bisericii Ortodoxe din Rusia este o lovitura de imagine data de lobby-stii sistemelor financiare de tip islamic.

Ortodoxismul este religia majoritara in randul celor 142 de milioane de locuitori, in timp ce musulmanii reprezinta doar 15%.

Nu in ultimul rand, Biserica Ortodoxa s-a consolidat temeinic in perioada regimului Putin.

Sistemele financiare alternative incep sa para tot mai atractive pentru bancherii rusi, pe masura ce tara se indreapta spre prima perioada de recesiune de dupa 2009.

"Regulile etice care sustin sistemul financiar islamic se pot dovedi atractive pentru Biserica Ortodoxa. Pe masura ce sanctiunile Occidentului se intetesc, accesul la capitalul islamic de 1.300 de miliarde de dolari devine extrem de tentant", explica Emad Mostaque, analist al Ecstrat-Londra.

Intre principii si statistica

PIB-ul Rusiei a scazut cu 4,2% in aprilie fata de aceeasi luna a anului 2014, dupa ce in martie inregistrase o scadere de 2,7%, conform statisticii oficiale.

Situatia nu a trecut neobservata nici de fetele bisericesti, care fac referinta insa la principii morale. "Este bine ca sistemele financiare alternative sunt o tema de discutie in Rusia.

De-a lungul secolelor, crestinii au acordat mai putina atentie acestor principii decat au facut-o musulmanii, dar cred ca este timpul sa privim cu mai multa atentie aceste lucruri", a declarat Vsevolod Chaplin, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Moscovei.

Camera inferioara a Parlamentului rus intentioneaza sa reintroduca pe ordinea de zi proiectul de lege, dupa ce acesta va suferi unele modificari, inclusiv cele legate de dubla impozitare, a anuntat Dmitri Saveliev, vicepresedintele comisiei pentru piete financiare din Duma.

Biserica Ortodoxa din Rusia este parte a comisiei care lucreaza la modificarile aduse proiectului legislativ.

"Biserica este o forta politica de temut pe plan intern. Aceasta arata ca ierahii rusi se pozitioneaza ca o forta toleranta fata de acest tip de sistem financiar", considera Theodore Karasik, un analist geopolitic independent.

Sustinerea bancherilor

Sistemele financiare creionate dupa regulile Sharia sunt structurate pentru a corespunde interdictiei islamului de a cere sau a acorda dobanzi, de exemplu prin impartirea profitului.

Conform unei estimari Ernst & Young, capitalul varsat in industria financiara de tip islamic s-ar putea dubla pana in 2018.

Ideea este mai mult decat atractiva pentru bancherii rusi, Sberbank, cea mai mare banca comerciala din tara, exprimandu-si dorinta de a incuraja dezvoltarea sectorului prin toate mijloacele aflate la dispozitie.

Vnesheconombank, banca de dezvoltare a Rusiei, a mentionat inca din decembrie 2014 ca va incerca sa puna in vanzare primele obligatiuni de tip islamic.

Cu toate acestea, nevoia de diversificare a industrie bancare din Rusia nu reprezinta o chestiune stringenta pentru oficialii din guvern. Banca Mondiala a prognozat o contractie economica de doar 2,7% in acest an, fata de estimarea anterioara de 3,8 procente.

Unul dintre secretarii de stat de la Ministerul Finantelor din Rusia a declarat ca ministerul nu are niciun plan pentru aprobarea unor schimbari care sa permita aparitia unui sistem financiar islamic.

Cu toate acestea, Banca Islamica de Dezvoltare din Jeddah, o institutie multinationala cu rolul de a incuraja dezvoltarea acestui tip de sistem, va trimite o echipa de experti care sa discute cu oficialii bancii centrale din Rusia o cooperare in domeniu.

Regului stricte

Aplicata in lumea bancara, Sharia interzice implicarea in investitii speculative si perceperea de dobanzi la imprumuturi, conform invataturilor care le interzic musulmanilor sa ia bani cu camata.

Cu toate acestea, bancile pot opera tranzactii cu anumite bunuri, care sa le aduca profit. De asemenea, bancile islamice nu finanteaza companii care se ocupa cu alcoolul, pornografia sau jocurile de noroc.

Nu scapa de restrictii nici macar afacerile din industria zootehnica sau alimentara, atata timp cat la mijloc este implicat porcul sau carnea lui, animalul fiind considerat impur de catre adeptii islamului.

In ciuda preceptelor Sharia, in lumea banilor este intotdeauna loc de profit, asa ca nu te astepta ca bancile islamice sa imprumute bani fara sa astepte ceva in schimb. Bancherii din spatele acestui sistem raman pana la urma niste bancheri.

O banca ghidata dupa principiile Coranului nu imprumuta direct bani unui debitor pentru achizitia unei locuinte sau a unui alt bun, ci il cumpara direct.

Debitorul se angajeaza apoi sa rascumpere respectiva proprietate prin depuneri frecvente intr-un cont (murabahah) sau sa achite lunar costul si chiria pana la plata integrala a pretului convenit cu banca (ijara).

La fel, in cazul depozitelor constituite de clienti, banii acestora sunt folositi sub forma de investitie in achizitionarea unor bunuri sau servicii care sa aduca randament, la finalul perioadei de maturitate, deponentul primindu-si inapoi suma depusa si partea sa din castig.

#sistem financiar islamic Biserica Ortodoxa, #capital finante islamice, #sistem bancar islamic Rusia , #Banci internationale