Cum e amenintata Europa de Est de planurile liderilor UE

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 15:40
1397 citiri
Cum e amenintata Europa de Est de planurile liderilor UE
Grupul italian UniCredit este unul dintre cele mai active pe piata bancara din Estul Europei/SURSA: allvoices.com

Europa de Est se afla in pericol sa ramana fara credite din cauza bancilor occidentale ce opereaza in regiune si care trebuie, in primul rand, sa ajusteze capitalul, lasand pe planul doi unitatile din Est.

Cu aproape trei sferturi din industria bancara detinuta de institutii vest-europene ca UniCredit SpA si Erste Group, unitatile locale vor primi mai putin ajutor, a aratat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), saptamana trecuta, informeaza Bloomberg.

"Daca aveti un sistem bancar strans legat de cel vest-european, iar bancile din Europa occidentala au probleme, nu va mai exista aceeasi crestere ca pana acum", a spus analistul Barclays Capital, Christian Keller, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Conform lui Keller, ajustarea capitalului le va impune institutiilor bancare sa-si verifice "foile de bilant". "Eventual, vor cauta sa isi vanda subsidiarele", a mai adaugat analistul.

Majoritatea creditorilor activi in Europa de Est au un numar limitat de obligatiuni grecesti iar UniCredit, Erste si Raiffeisen se afla printre bancile care trebuie sa ia masuri pentru a atinge tinta de 9% capital propriu stabilita de Autoritatea Bancara Europeana.

Planurile de recapitalizare din zona euro trebuie sa includa si bancile din Europa de Est, mai spune BERD.

Practic, prin masura de reducere cu 50% a datoriilor Greciei, bancile vor pierde jumatate din suma pe care trebuiau sa o primeasca inapoi in urma obligatiunilor. Pe de alta parte, prin procesul de recapitalizare, bancile care inregistreaza pierderi vor fi sustinute de catre stat.

#efecte banci Europa de Est, #Europa de Est summit UE, #UniCredit recapitalizare, #recapitalizare banci , #Banci internationale