De ce vrea gigantul Bank of China sa intre in Romania?

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 13:02
4820 citiri
De ce vrea gigantul Bank of China sa intre in Romania?
Bank of China

In timp ce se vorbeste despre posibile iesiri ale bancilor internationale din peisajul romanesc, unul dintre cei patru giganti detinuti de statul chinez anunta ca intentioneaza sa intre in tara noastra. Venirea ridica semne de intrebare in conditiile in care China este unul dintre cei mai zgarciti investitori straini din Romania.

Stirea conform careia Bank of China are de gand sa intre in Romania a aparut in urma intalnirii de vineri pe care Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a avut-o cu reprezentantii institutiei. Bank of China si-a deschis in 2003 o sucursala in Ungaria, prima din Europa Centrala. In acest moment, banca este prezenta in Marea Britanie, Rusia, Olanda, Italia, Franta, Luxemburg si Germania.

"Reprezentantii Bank of China si-au aratat intentiile de a se stabili pe piata romaneasca. In prezent, Bank of China detine peste 1.000 de sucursale si birouri in toata lumea, dintre care circa 20 in Europa. Dupa deschiderea sucursalei din Ungaria, Bank of China analizeaza oportunitatea stabilirii si pe piata din estul Europei", se arata in comunicat.

La intalnire au participat Zhang Gang, directorul general adjunct al Bank of China Ungaria, Wang Weri, adminstrator al Bank of China in Ungaria si He Shaojun, Secretar al Ambasadei Chinei in Romania.

Cine este Bank of China?

Institutia este unul dintre cei patru giganti bancari controlati de statul chinez, fiind cea mai veche banca din China si una dintre primele banci infiintate in lume. Celalalte trei banci sunt: Agricultural Bank of China, Industrial & Commercial Bank of China si China Construction Bank Corp.

In primele noua luni ale acestui an, Bank of China a inregistrat un profit dupa achitarea taxelor de aproape 16 miliarde de dolari, cu 22% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In prima jumatate a acestei luni, banca a acordat credite de 11,9 miliarde de dolari. Activele Bank of China se ridica la aproape 1.400 de miliarde de dolari, cele din sistemul bancar romanesc depasind 80 de miliarde de dolari.

Romania, inexistenta pe harta investitionala a Chinei

Intrarea bancii chineze pe piata din Romania ne poate pune semne de intrebare in conditiile in care relatiile bilaterale dintre cele doua state sunt aproape inexistente.

Comparativ, in Ungaria, investitiile chineze sunt de 2,5 ori mai mari decat in Romania, conform unul calcul realizat de Romania Libera. Chiar si asa, banii care intra in tara noastra sunt mai degraba consecinta initiativelor din mediul privat decat cele ale statului chinez.

Mai exact, in acest moment sunt doar 10 investitii ale chinezilor, toate realizate de companii, totalizand suma de aproximativ 160 de milioane de euro.

Dintre cele zece comapanii, cea mai mare investitie, de 40 de milioane de euro, este a China Tabacco International.

Huawei spala rusinea

Investitiile chineze in Romania sunt atat de nesemnificative incat o singura companie, producatorul de echipamente IT&C, a reusit sa depaseasca suma totala investita de China in Romania.

La sfarsitul lunii octombrie, Huawei a anuntat ca va investi 200 de milioane de euro in Romania pana in 2014. Cele mai importante proiecte sunt deschiderea unui centru de proiectare in zona Pipera din Bucuresti si realizarea unei retele nationale de fibra optica in parteneriat cu Transelectrica.

De asemenea, compania intentioneaza sa deschida in Romania al patrulea centru de suport global, dupa cele din China, India si Mexic. In acest scop se intentioneaza angajarea a peste 1.500 de persoane, pana la sfarsitul lui 2014, din care 80% vor fi romani.

#bank china romania, #intrare bank china romania, #banci chineze, #investitii chineze, #investitor strain, #huawei romania , #Banci internationale