Depozitele la BCE s-au prabusit dupa ce banca a redus dobanda la zero

Joi, 12 Iulie 2012, ora 12:16
1376 citiri
Depozitele la BCE s-au prabusit dupa ce banca a redus dobanda la zero

Bancile comerciale si-au redus semnificativ depozitele overnight la Banca Centrala Europeana, dupa ce BCE a luat decizia de a reduce la zero dobanda pentru acest gen de depozite, in incercarea de a determina bancile sa acorde mai multe credite.

BCE a anuntat joi ca bancile comerciale au depozitat miercuri overnight o suma de 324,9 miliarde de euro, fata de 808,5 miliarde euro depozitat marti. Este vorba de cel mai scazut nivel al depozitelor overnight inregistrat de BCE dupa data de 21 decembrie 2011 cand bancile au depozitat 264,9 miliarde de euro.

Josef Bonnici, membru in Consiliul guvernatorilor BCE, a apreciat ca aceasta scadere este una incurajatoare si ar putea ajuta bancile sa creasca creditarea catre firme si consumatori. 'Reducerea la zero a dobanzii pentru depozite ofera un stimulent pentru sectorul bancar sa caute alternative pentru a-si imbunatati castigurile. Acest lucru ar putea conduce la cresterea creditarii, in special in unele state membre', a declarat Josef Bonnici.

Institutiile financiare nu mai sunt remunerate pentru depozitele overnight constituite la BCE, dupa ce deciziile adoptate saptamana trecuta au intrat miercuri in vigoare.

Saptamana trecuta, BCE a decis sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro. In plus, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight la nivelul zero. BCE spera ca aceste decizii fara precedent vor forta bancile sa caute optiuni mai profitabile pentru plasarea banilor lor decat depunerea la BCE.

Depozitele overnight au atins valori deosebit de ridicate dupa ce Banca Centrala Europeana a injectat 1.000 de miliarde de euro pe pietele financiare la inceputul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite banci, #reducere dobanda BCE, #depozite overnight BCE , #Banci internationale