Der Spiegel: BCE ar putea limita nivelul randamentelor obligatiunilor

Luni, 20 August 2012, ora 12:40
1400 citiri
Der Spiegel: BCE ar putea limita nivelul randamentelor obligatiunilor

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea stabili niste plafoane privind randamentele obligatiunilor guvernamentale din zona euro, impuse prin cumpararea nelimitata de titluri de catre institutie de pe piata secundara.

Consiliul guvernator al BCE va lua o decizie privind aceasta masura la urmatoarea sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii septembrie, noteaza Der Spiegel, fara a preciza sursa informatiilor.

Achizitiile de obligatiuni efectuate de banca ar fi facute publice imediat dupa efectuarea tranzactiilor, a precizat publicatia germana.

Un reprezentant al BCE a refuzat sa comenteze informatiile.

Dobanzile platite de Spania si Italia pentru a atrage finantare din piete au crescut in ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se si chiar depasind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat programe de finantare externa de la UE si FMI.

Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad

In prezent, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani a scazut la 6,44%, iar Italia se imprumuta la mai putin de 6%, scaderi datorate speculatiilor din piata privind o posibila interventie decisiva a BCE.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul lunii august ca banca ar putea cumpara obligatiuni spaniole si italiene in paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobanzile percepute de investitori celor doua tari. Germania sprijina propunerile lui Draghi, notand ca astfel de actiuni trebuie insotite de respectarea unor conditii stricte de catre Roma si Madrid.

Germania vinde obligatiuni pe sase luni la un randament negativ record

Bancile europene isi rotunjesc profitul prin rascumpararea de obligatiuni

#BCE randamente obligatiuni guvernamentale, #randamente obligatiuni guvernamentale, #costuri finantare zona euro , #Banci internationale