Eliminarea dobanzii pentru depozitele overnight, o solutie pentru stimularea creditarii?

Joi, 12 Iulie 2012, ora 18:15
1423 citiri
Eliminarea dobanzii pentru depozitele overnight, o solutie pentru stimularea creditarii?

BCE face eforturi pentru a stimula creditarea si a impulsiona bancile sa finantele economia reala prin decizia de a scadea la zero dobanda pentru depozitele overnight. Este insa o masura aplicabila si in Romania?

O astfel de masura in Romania nu ar ajuta bancile sa se angajeze in finantarea economiei, institutiile financiare preferand sa nu investeasca banii, cu riscul de a nu obtine nicio dobanda, este de parere analistul financiar, Dragos Cabat.

"Daca s-ar intampla asta si in Romania, probabil ca, la cat sunt bancile de speriate, le micsoreaza profitabilitatea, dar nu cred ca s-ar angaja in finantarea economiei. Sunt atat de speriate, incat prefera sa tina banii si fara dobanda, decat sa faca altceva", a declarat Dragos Cabat, pentru Business24.

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa scada la zero dobanda pentru depozitele overnight, ceea ce a injumatatit sumele depuse la aceasta banca. Masura a fost luata pentru a determina bancile sa creasca nivelul creditarii.

BCE urmareste prin aceasta masura sa impulsioneze bancile sa finanteze economia reala, a declarat analistul financiar, Dragos Cabat, pentru Business24.

"BCE vrea sa impinga bancile comerciale sa finanteze, pentru ca ele nu mai finanteaza, nu mai risca sa faca macar depozite interbancare si tin banii la BCE. Din cauza asta, sunt modalitatile BCE de a impinge bancile sa finanteze economia reala", a precizat Cabat.

Reducerea la zero a dobanzii pentru depozite, o masura fara precedent, inseamna ca bancile nu vor mai primi nimic in momentul in care depun bani la BCE. Banca Centrala spera ca aceasta situatie sa produca o reintoarcere catre imprumuturile interbancare, in contextul in care aceste unitati ar urma sa fie incurajate sa caute optiuni mai profitabile, conform Reuters.

Reticenta bancilor de a se imprumuta intre ele de teama ca nu si-ar primi banii inapoi, le-a determinat sa faca depuneri la BCE. Sumele pe care le-au depozitat la BCE au crescut dupa ce Banca Centrala a injectat un triliard de euro in sistemul financiar, in cadrul a doua operatiuni derulate in decembrie si februarie.

Dobanda zero, stimulent pentru sistemul bancar

"Faptul ca dobanda pentru depozite a fost redusa la zero ofera un stimulent pentru sistemul bancar sa caute alternative, pentru a-si majora castigurile", a spus Josef Bonnici, membru in Consiliul guvernatorilor al Bancii Centrale Europene.

"Acest lucru va produce un nivel mai mare al imprumuturilor, in special intre statele membre", a adaugat Josef Bonnici.

O crestere la nivelul imprumuturilor bancare ar putea revigora economia din zona euro, despre care BCE a spus in buletinul lunar, ca este slabita si se confrunta cu o "incertitudine crescuta".

Miercuri a fost prima zi in care BCE a stabilit la zero dobanda depozitelor overnigght. Banca centrala a anuntat ca bancile au depus 325 miliarde de euro in depozite overnight, in timp ce in ziua anterioara depusesera 800 miliarde de euro.

Masura se numara printre factorii care duc la deprecierea euro fata de dolar

Decizia BCE de a reduce dobanda de baza la 0,75% si sa stopeze plata dobanzilor pentru depozitele overnight se numara printre factorii care duc la deprecierea euro fata de dolar. Aceasta evolutie a monedei euro va ajuta firmele, facand ca bunurile comercializate de acestea sa fie mai ieftine pentru cumparatorii straini.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus ca se asteapta ca rata zero a dobanzii pentru depozitele overnight sa aiba un impact scazut asupra numerarului de rezerva al bancilor si al altor investitori.

Unele fonduri de pe piata monetara au inceput sa respinga sustinerea noilor afaceri dupa aceasta reducere a dobanzii depozitelor, fiind ingrijorate de faptul ca nu pot sa ofere profit investitorilor.

Saptamana trecuta, BCE a decis sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro.

#BCE dobanda depozite overnight, #depozite overnight, #BCE stimulare imprumuturi interbancare , #Banci internationale