Elvetia nu va mai fi paradis fiscal. Bancherii estimeaza pierderi de miliarde de franci

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 15:43
2023 citiri
Elvetia nu va mai fi paradis fiscal. Bancherii estimeaza pierderi de miliarde de franci

In Europa, clientii vor retrage "sute de miliarde de franci" din bancile elvetiene ca urmare a modificarilor legislative care nu mai permit strainilor sa utilizeze conturile secrete pentru a evita plata taxelor, estimeaza analistii UBS, cel mai mare grup bancar elvetian.

Reiterand o estimare pe care a facut-o in luna mai, directorul diviziei de administrare de active de la UBS, Juerg Zeltner, a apreciat ca numai UBS ar putea sa piarda intre 12 si 30 de miliarde de franci din activele europene de peste 300 de miliarde de franci pe care le are sub administrare, transmite Reuters.

"Ca o consecinta a modificarii sistemului financiar estimam ca un total de sute de miliarde de franci vor iesi din Elvetia", a declarat Juerg Zeltner intr-un interviu publicat luni in revista Schweizer Bank.

"In afacerile offshore cu clientii europeni, cred ca ne vom confrunta cu retrageri semnificative pentru o perioada lunga de timp", a adaugat Juerg Zeltner.

Acesta a dezvaluit ca in perioada crizei financiare globale, clientii UBS au retras din banca fonduri in valoare de 200 miliarde de franci ceea ce a determinat guvernul sa vina in sprijinul bancii.

Aceste comentarii vin la cateva zile dupa ce Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a anuntat si ea ca potrivit estimarilor sale clientii din Europa Occidentala vor retrage 37 miliarde de dolari in urmatorii ani ca urmare a modificarii legislatiei fiscale.

La randul sau, firma german de consultanta financiara Zeb/Rolfes Schierenbeck Associates estimeaza ca clientii europeni ar putea sa retraga pana la 200 miliarde de franci din bancile elvetiene pana in 2016, in conditiile in care in prezent activele europene gestionate de bancile elvetiene s-ar ridica la 789 miliarde de franci.

In ultimii ani secretul bancar din Elvetia, care a ajutat tara cantoanelor sa devina un important centru financiar cu active de 2.000 de miliarde de dolari, a inceput sa fie atacat de statele europene care vor sa combata evaziunea fiscala. Elvetia a incheiat deja acorduri cu Germania, Marea Britanie si Austria pentru a impozita conturile cetatenilor lor si spera sa ajunga la acorduri similare si cu Italia si Grecia.

#UBS banci elvetiene, #legi banci Elvetia, #banci straine Elvetia , #Banci internationale