Erste si-a mentinut expunerea pe Romania la 8,6 miliarde euro

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 13:02
1479 citiri
Erste si-a mentinut expunerea pe Romania la 8,6 miliarde euro

Erste Group si-a mentinut in acest an expunerea pe Romania, aceasta fiind la finalul trimestrului al doilea de circa 8,6 miliarde euro, potrivit directorului financiar al grupului, Manfred Wimmer.

Wimmer a declarat ca decizia BCR de concentrare pe creditarea in lei reprezinta "pasul firesc" si ca mai ales in prezent, cand programul Prima Casa in euro se apropie de final, clientii au alternativa unui credit ipotecar in lei cu avans redus si fara riscuri valutare.

"Credem ca aceasta este directia in care ar trebui sa se dezvolte piata, deoarece creditarea in moneda locala raspunde cel mai bine nevoilor financiare ale clientilor", a mai spus Wimmer.

Analistul Erste Juraj Kotian a afirmat ca pe ansamblu bancile care raporteaza la Banca Reglementelor Internationale (BRI) au redus creditarea directa catre Romania cu 1,5 miliarde de euro, din care 1,1 miliarde euro catre banci si 400 de milioane de euro catre institutii nebancare.

"Pe baze consolidate, expunerea acestora pe Romania a ramas aproape la acelasi nivel in euro, in timp ce declinul expunerii calculate in dolari poate fi explicat prin variatia cursului euro/dolar. (...) Grupurile bancare franceze si-au redus expunerea cu 1,5 miliarde de euro pe baze consolidate, suma prea mare pentru a fi explicata prin variatia cursului de schimb euro/leu", a spus Kotian.

BCR este cea mai mare banca de pe piata locala in functie de active, cu peste 16 miliarde euro.

#Erste Bank Romania, #investitii Romania Erste bank, #expunere Erste Bank Romania , #Banci internationale